In cazul in care o salariata solicita sa lucreze de acasa, modificarea locului muncii se face prin act aditional, sau este indeajuns o decizie interna de modificare a locului de munca?
Raspuns:
Contractul individual de munca la domiciliu este reglementat de art. 105-107 din Codul muncii.
Potrivit art. 105, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.
Asadar, specificul muncii la domiciliu este dat de locul muncii care nu este situat, in unitate, la angajator, ci la domiciliul salariatului sau, dupa caz, la resedinta lui.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Locul muncii constituie unul dintre elementele esentiale ale contractului individual de munca ce poate fi modificat numai prin acordul partilor.
In acest sens, art. 41 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor Potrivit art. 17 alin. (1) din acelasi cod, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
In continuare, alin. (11) al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz. La alineatul (2) al art. 17 sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat, intre care regasim si locul muncii.
La alineatul (4) al art. 17 din Codul muncii se prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
In consecinta, modificarea locului muncii de la sediul angajatorului la domiciliul salariatului presupune acordul de vointa al ambelor parti contractante, angajat si salariat, materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca cu exceptia situatiei in care modificarea rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.