"Conform art. 150. alin (1) din Codul muncii - Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Avand in vedere articolul mentionat anterior, avem rugamintea sa ne ajutati cu o clarificare in ceea ce priveste detalierea indemnizatiilor si sporurile cu caracter permanent care ar trebui incluse in calculul indemnizatiei de concediu de odihna. Mai exact, acestea includ sporurile de noapte si/sau al 13-lea salariu?”
Raspunsul specialistului:
Nu exista nicio prevedere in legislatie care sa detalieze indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent. In lipsa unei astfel de prevederi legale nici noi nu putem detalia sporurile cu caracter permanent.
Angajatorul incadreaza sporurile si indemnizatiile in sporuri cu caracter permanent in functie de frecventa cu care sunt acordate acestea. Jurisprudenta CJUE poate fi de folos in aceasta incadrare.
Astfel, Curtea de Justitie Europeana in cauza C 539/12 a declarat astfel:
„Articolul 7 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii si unor practici nationale in temeiul carora un lucrator a caruiremuneratie se compune, pe de o parte, dintr un salariu de baza si, pe de alta parte, dintr un comision al carui cuantum este stabilit in functie de contractele incheiate de angajator ca rezultat al vanzarilor realizate de acest lucrator nu are dreptul, pentru concediul anual platit, decat la o remuneratie compusa exclusiv din salariul de baza.
Metodele de calcul al comisionului la care un lucrator, precum reclamantul din litigiul principal, are dreptul pentru concediul anual trebuie apreciate de instanta nationala, pe baza normelor si a criteriilor stabilite de jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si in lumina obiectivului urmarit la articolul 7 din Directiva 2003/88.”
Prin aceeasi hotarare s-a prevazut astfel:
“In plus, Curtea a precizat ca toate elementele remuneratiei globale aferente statutului personal si profesional al lucratorului trebuie sa fie mentinute pe durata concediului anual platit al lucratoruluimentionat. Astfel, daca este cazul, primele aferente calitatii sale de superior ierarhic, vechimii sau calificarilor sale profesionale trebuie sa fie mentinute (a se vedea, in acest sens, Hotararea Parviainen, C 471/08, EU:C:2010:391, punctul 73, precum si Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 27).
In schimb, potrivit aceleiasi jurisprudente, acele elemente ale remuneratiei globale a lucratorului care au ca scop numai acoperirea unor costuri ocazionale sau accesorii intervenite cu ocazia executarii sarcinilor care revin lucratorului potrivit contractului sau de munca nu trebuie luate in considerare la calculul sumei cuvenite lucratorului pe durata concediului anual (a se vedea Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 25).”
Astfel, pornind de la aceasta jurisprudenta daca sporul de noapte este acordat frecvent pentru ca salariatul presteaza frecvent munca de noapte, acesta va fi inclus in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
Cel de al 13 lea salariu consideram ca reprezinta un element ocazional ce nu se include in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<