Elementele indemnizatiei de concediu de odihna. Se includ sporurile de noapte si al 13-lea salariu?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
26 Februarie 2021
26 Februarie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
indemnizatie concediu de odihnasporuri de noapteal 13 lea salariu
Elementele indemnizatiei de concediu de odihna. Se includ sporurile de noapte si al 13-lea salariu?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Conform art. 150. alin (1) din Codul muncii - Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Avand in vedere articolul mentionat anterior, avem rugamintea sa ne ajutati cu o clarificare in ceea ce priveste detalierea indemnizatiilor si sporurile cu caracter permanent care ar trebui incluse in calculul indemnizatiei de concediu de odihna. Mai exact,  acestea includ sporurile de noapte si/sau al 13-lea salariu?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Nu exista nicio prevedere in legislatie care sa detalieze indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent. In lipsa unei astfel de prevederi legale nici noi nu putem detalia sporurile cu caracter permanent.
 
Angajatorul incadreaza sporurile si indemnizatiile in sporuri cu caracter permanent in functie de frecventa cu care sunt acordate acestea.  Jurisprudenta CJUE poate fi de folos in aceasta incadrare.
 
Astfel, Curtea de Justitie Europeana in cauza C 539/12 a declarat astfel:
 
„Articolul 7 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii si unor practici nationale in temeiul carora un lucrator a caruiremuneratie se compune, pe de o parte, dintr un salariu de baza si, pe de alta parte, dintr un comision al carui cuantum este stabilit in functie de contractele incheiate de angajator ca rezultat al vanzarilor realizate de acest lucrator nu are dreptul, pentru concediul anual platit, decat la o remuneratie compusa exclusiv din salariul de baza.
 
Metodele de calcul al comisionului la care un lucrator, precum reclamantul din litigiul principal, are dreptul pentru concediul anual trebuie apreciate de instanta nationala, pe baza normelor si a criteriilor stabilite de jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si in lumina obiectivului urmarit la articolul 7 din Directiva 2003/88.”
 
Prin aceeasi hotarare s-a prevazut astfel:
 
“In plus, Curtea a precizat ca toate elementele remuneratiei globale aferente statutului personal si profesional al lucratorului trebuie sa fie mentinute pe durata concediului anual platit al lucratoruluimentionat. Astfel, daca este cazul, primele aferente calitatii sale de superior ierarhic, vechimii sau calificarilor sale profesionale trebuie sa fie mentinute (a se vedea, in acest sens, Hotararea Parviainen, C 471/08, EU:C:2010:391, punctul 73, precum si Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 27).
 
In schimb, potrivit aceleiasi jurisprudente, acele elemente ale remuneratiei globale a lucratorului care au ca scop numai acoperirea unor costuri ocazionale sau accesorii intervenite cu ocazia executarii sarcinilor care revin lucratorului potrivit contractului sau de munca nu trebuie luate in considerare la calculul sumei cuvenite lucratorului pe durata concediului anual (a se vedea Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 25).”
 
Astfel, pornind de la aceasta jurisprudenta daca sporul de noapte este acordat frecvent pentru ca salariatul presteaza frecvent munca de noapte, acesta va fi inclus in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
 
Cel de al 13 lea salariu consideram ca reprezinta un element ocazional ce nu se include in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]