Proiect privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private

26 Septembrie 2011
26 Septembrie 2011
pensii privateministerul munciifondul de furnizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat, in data de 23 septembrie 2011, un Proiect de lege care vizeaza organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private. Pana la data de 3 octombrie 2011 pot fi aduse sugestii si propuneri pe marginea Proiectului.

Proiectul stabileste reguli privitoare la sistemul de plata a pensiilor private, categorii de pensii private, introduce principii de prudentialitate si cerinte minime de functionare a furnizorului de pensii private.

Prevederile principale din Proiect:

- Se infiinteaza fondurile de furnizare a pensiilor private, care trebuie sa aiba minimum 100.000 de membri.
- Fondul de furnizare a pensiilor private nu poate fi declarat in faliment.
- Furnizorul de pensii private stabileste cuantumul pensiei private, prin calcul actuarial, pe baza activului personal net, aflat in contul participantului. Pensia privata poate fi pensie viagera sau pensie limitata, precum si  alte tipuri de pensii reglementate prin normele CSSPP. Furnizorul de pensii private are obligatiile urmatoare: sa actioneze cu onestitate, corectitudine si diligenta profesionala, in scopul protejarii interesului membrilor si a integritatii pietei, sa evite conflictele de interese si sa se asigure ca membrii fondului de pensii beneficiaza de un tratament corect si impartial, sa desfasoare activitatea, in conformitate cu reglementarile CSSPP aplicabile, in scopul protejarii intereselor membrilor fondului de furnizare a pensiilor private si a integritatii sistemului de plata a pensiilor private.
- In privinta solvabilitatii fondului de furnizare a pensiilor private, Proiectul precizeaza ca rata de finantare trebuie sa fie tot timpul cel putin egala cu 105%.
- Capitalul social subscris trebuie sa fie de minimum 5 milioane de euro.

Furnizorul de pensii private investeste activele fondului de furnizare a pensiilor private in:

- conturi si depozite in lei la banci in cunatum de pana la 20% din valoarea totala a activelor;
- titluri de stat din Romania si din Europa de pana la 70% din active;
- titluri de stat din afara Europei, tranzactionate pe piete reglementate si care indeplinesc cerintele de rating prevazute de normele Comisiei, in procent de pana la 15% din active;
- obligatiuni locale sau municipale de pana la 20% din active;
- obligatiuni sau actiuni ale organismelor straine neguvernamentale tranzactionate pe piete reglementate si care indeplinesc cerintele de rating, in procent de pana la 10% din active;
- alte forme de investitii prevazute de CSSPP.

Investitiile activelor fondurilor de furnizare a pensiilor private si rezultatele investirii sunt scutite de impozit.

La capitolul sanctiuni se utilizeaza principiul raspunderii individualizate. Astfel, furnizorul de pensii private, depozitarul, auditorul financiar, actuarul, agentul de marketing raspund fata de membri si beneficiari, dupa caz, pentru prejudiciile cauzate prin neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor care le revin, cu exceptia cazurilor de forta majora. Incalcarea prevederilor legi sau ale normelor emise in aplicarea acesteia atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

Limitele amenzilor se stabilesc astfel: intre 0,1% si 5% din capitalul social pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice intre 1 si 6 salarii medii/persoana fizica, in conformitate cu situatia salariala existenta in ultimul exercitiu financiar incheiat. Amenzile contraventionale aplicate potrivit proiectului de lege devin venit la bugetul de stat.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]