De ce ar alege angajatorii romani forta de munca din strainatate?
Ghidul oferit de ANOFM angajatorilor subliniaza avantajele recrutarii de personal din alte state decat cel al angajatorului, in contextul mobilitatii crescute a fortei de munca.
- extinderea surselor de recrutare, ceea ce mareste sansele gasirii celei mai potrivite persoane. Deschiderea spre piata europeana a fortei de munca inseamna accesul la sute de mii de lucratori eficienti.
- sporirea sanselor de ocupare a posturilor mai putin solicitate, care creeaza probleme angajatorilor. De asemenea, angajatorii au o mai mare posibilitate de a gasi specialisti cu competente care nu sunt disponibile in tara de origine
- un nou nivel de competenta si experienta pentru activitatea companiei. Mediul profesional multicultural este favorabil comunicarii, cresterii eficientei si schimbului de bune practici. O intreprindere deschisa la inovatii si perspective noi isi va spori si productivitatea
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ce etape trebuie sa parcurga angajatorii inainte de recrutare
1. Inainte de toate, angajatorii trebuie sa fie corect informati cu privire la tot ceea ce presupune angajarea unei persoane din alt stat. Dupa informare, urmeaza planificarea: realizati un calcul estimativ al costurilor, riscurilor si beneficiilor recrutarii unui lucrator european
2. Aflati care sunt si aplicati toate masurile practice necesare in acest caz. Asigurati-va de faptul ca lucratorul pe care doriti sa-l angajati detine un permis de munca si ca este informat cu privire la asigurarile sociale si de sanatate.
3. Luati masurile necesare recunoasterii calificarilor, in cazul in care acestea trebuie atestate oficial.
Atentie! ANOFM recomanda parcurgerea unor pasi indispensabili inainte de initierea procesului de recrutare a lucratorilor europeni:
- definiti aptitudinile, competentele si calificarile specifice pe care le cautati
- verificati daca toate calificarile respective au aceeasi definitie in toate tarile
- clarificati toate aspectele juridice si practice. Stabiliti daca angajatul trebuie sa vorbeasca limba tarii Dvs., daca asigurarile sale de sanatate sunt transferabile, daca detine sau are nevoie de permis de munca.
- asigurati-va ca atat postul cat si mediul de munca sunt adecvate unui angajat din alt stat si ca acesta va beneficia de toate conditiile pentru a se putea adapta
Ce etape trebuie sa parcurga angajatorii dupa recrutare
1. Sustinerea angajatilor in procesul juridic-administrativ. Este posibil ca acestia sa solicite timp liber pentru a putea rezolva sarcinile administrative care le revin la sosirea in tara.
2. Ajutati-i sa se integreze. Oferiti-le cat mai multe informatii utile pentru adaptarea atat in noua tara, cat si la noul loc de munca. Acordati-le timp si ajutor pentru instalarea familiei in noua tara, acolo unde cazul.
3. Facilitati comunicarea intre personalul actul si noul sau noii angajati. Implicati-i in activitati comune si organizati chiar evenimente sociale, ce vor facilita colaborarea.
Daca va ganditi la posibilitatea recrutarii de personal european, puteti apela la :
- agentii de recrutare private
- motoare online de cautare de locuri de munca
- platforme de socializare
- portalul EURES
Reteaua EURES ofera angajatorilor informatii despre candidati din 32 de tari si despre conditiile de recrutare. In plus, consilierii EURES va pot oferi recomandari competente cu privire la pasii pe care ii aveti de urmat si solutiile la eventualele probleme.
Informatii complete pe anofm.ro