Documentul prevede si procedura de acreditare si notificare, suspendare si retragere a acreditarii, respectiv a dreptului de a presta servicii de intermediere intre cererea si oferta de munca ziliera, dar si obligatiile agentiilor de intermediere.
Actul normativ aprobat in data de 19.02.2019 are ca scop asigurarea unui cadru normativ coerent si unitar care sa faciliteze accesul la angajarea pe piata muncii a persoanelor care desfasoara activitati sezoniere, sporadice sau accidentale, flexibilizarea relatiilor de munca si cresterea gradului de ocupare pe piata muncii a persoanelor care nu au nicio calificare profesionala sau fara educatie scolara.
Acreditarea se face de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile teritoriale si cea a municipiului Bucuresti, prin decizii motivate ale directorilor executivi, care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la emitere.
Infiintarea si organizarea agentiilor de mediere intre cererea si oferta de munca ziliera – o masura prevazuta in Programul de Guvernare 2017-2020, la sectiunea ”Stimularea crearii de noi locuri de munca” - a fost reglementata anul trecut, prin modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
OUG 114/2018. Prevederi speciale in sectorul constructiilor si pentru cei care au contracte cu timp partial. Masuri privind prestarea activitatilor in regim zilier
O persoana nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.
Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier. Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare de 25 de zile, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata.
Au fost restranse domeniile in care se poate presta munca necalificata cu caracter ocazional:
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe;
b) silvicultura, cu exceptia exploatarilor forestiere;
c) pescuit si acvacultura.
...mai multe despre zilieri si munca acestora conform OUG 114/2018 aici >>>