Normele metodologice pentru aplicarea legii privind sistemul de pensii publice au fost stabilite de Guvern

sistemul de pensiipensie 2017norme metodologice pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat in sedinta din 5 mai o Hotarare prin care se completeaza normele metodologice de aplicare a legislatiei din domeniul pensiilor, astfel incat sa se asigure aplicarea unitara si echitabila a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a, ori in conditii deosebite si/sau conditii speciale de munca. Potrivit Hotararii de Guvern, se stabileste stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual in procesul de recalculare a pensiilor, astfel incat persoanele care au lucrat in conditii identice sa beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice.
 
Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, si care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. 
 
Potrivit art. 1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile aduse prin Legea nr. 192/2015, aceste persoane beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza: 
 
- cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale; 
 
- cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite. 
 
De aceasta majorare beneficiaza doar pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 si pentru care, la deschiderea drepturilor initiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decat cel utilizat pentru restul pensionarilor. Din acest motiv, conform prevederilor legale in vigoare la acel moment, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, dupa data de 1 aprilie 2001. 
 
Actele normative anterioare care au prevazut astfel de majorari, au fost: OUG nr.100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78^2 din Legea nr. 19/2000. 
 
Pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 1691 din Legea nr. 263/2010, asa cum a fost introdus prin Legea nr. 192/2015, Guvernul a completat, prin Hotararea adoptata, normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG nr. 257/2011. 
 
De asemenea, avand in vedere ca recalcularea acestor categorii de pensii se realizeaza, potrivit legii, pe o perioada de 24 de luni, actul normativ stabileste etapele de plata a drepturilor de pensie recalculate. 
 
Recalcularea drepturilor de pensie conform art. 1691 din Legea nr. 263/2010 se realizeaza, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se platesc in etape, astfel: 
 
- In luna iulie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv; 
 
- In luna decembrie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv. 
 
Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii. 
 
In situatia in care, in urma recalcularii, rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sistemul de pensiipensie 2017norme metodologice pensii

Data aparitiei: 08 Mai 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Normele metodologice pentru aplicarea legii privind sistemul de pensii publice au fost stabilite de Guvern Nota: 3.27 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]