Data de incepere a activitatii. Pasi pentru stabilirea datei corecte

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Decembrie 2019
23 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
data incepere activitaterevisalcodul munciisarbatoare legala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va oferim prin cele ce urmeaza o clarificare privind incheierea unui contract individual de munca. Avand in vedere faptul ca nu exista un cadru legal, stabilim in ce masura prima zi in care angajatul incepe activitatea intr-o companie trebuie sa fie zi lucratoare. Astfel, daca ziua de 01.01.2020 este zi libera legala, vom vedea in ce masura data de incepere a activitatii va fi ziua de 01.01.20 sau data de 03.01.20 ( zi lucratoare).
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017, in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) se inregistreaza data incheierii contractului individual de munca si data inceperii activitatii.
 
Conform Capitolului C din Anexa la Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, durata contractului poate fi:
a) nedeterminata, salariatul/salariata ........................... urmand sa inceapa activitatea la data de ...................... ;
b) determinata, de ......... luni, pe perioada cuprinsa intre data de .............. si data de .............. /pe perioada suspendarii contractului individual de munca al titularului de post.
 
Asadar, la incheierea contractului individual de munca partile stabilesc data de la care salariatul este angajat, ori daca salariatul este angajat incepand cu data de 1 ianuarie 2020, data incheierii contractului individual de munca este data la care partile au incheiat contractul iar data inceperii activitatii este data de 1 ianuarie 2020. Nu are importanta ca salariatul incepe activitatea intr-o zi de sarbatoare legala, sunt unitati (a se vedea art. 140 - 142 din Codul muncii), pentru care nu se respecta zilele de sarbatoare legala.
 
In concluzie, salariatul va fi angajat incepand cu data de 01.01.2020 chiar daca prima zi de activitate este o zi de sarbatoare legala.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]