Cum negociem diversele sporuri, in cazul in care nu avem precizari exprese in Contractul Colectiv de Munca, spre exemplu? Cand poate angajatorul sa decida unilateral cunatumul sporurilor pe care le acorda?
In ceea ce priveste sporul de noapte art. 126 stabileste ca salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Referitor la sporul pentru munca suplimentara art. 123 alin. (1) prevede ca in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In ceea ce priveste sporul pentru repaus saptamanal, art. 137 alin. (3) stabileste ca in situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Referitor la sporul pentru sarbatori legale, art. 142 alin. (2) prevede ca in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Dupa cum se observa, cuantumul sporurilor sunt stabilite fie de Codul muncii , fie de contractul colectiv de munca sau de contractul individual de munca.
Atat contractul colectiv de munca, cat si contractul individual de munca sunt acte bilaterale, fiecare clauza din cuprinsul acestora constituind obiectul unui acord bilateral intre partile semnatare.
Regulamentul intern este un act unilateral al angajatorului, care tot unilateral il poate modifica oricand, cu simpla consultare a salariatilor.
Asadar, observam ca legea nu a atribuit dreptul angajatorului in stabilirea unilaterala a sporurilor salariale prin regulamentul intern, si este firesc sa fie asa avand in vedere ca sporurile sunt parte componenta a salariului angajatului, salariu care reprezinta element de negociere a partilor raportului de munca.