Ce presupune modificarea Codului Fiscal? La ce trebuie sa se astepte cetatenii romani, fie ca sunt sau nu incadrati in munca? Cei care nu au venituri, dar doresc sa fie asigurati medical pot plati contributia CASS catre stat in fiecare luna sau in momentul in care au nevoie de servicii medicale de urgenta, conform Codului Fiscal. Exista si anumite servicii medicale gratuite, indiferent daca o persoana anume este sau nu asigurata medical.
Dat fiind faptul ca salariul minim pe economie a fost majorat de la 1.450 lei la 1.900 lei, costul CASS va fi majorat.
Conform unei Hotarari de Guvern adoptate in sedinta de miercuri, 29 noiembrie, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna...citeste mai multe aici despre majorarea salariului minim pe economie >>>
Asadar, din luna ianuarie se va plati mai mult pentru CASS, avand in vedere ca si contributia se va ridica la 10%, spre deosebire de 5,5%, atat cat este in prezent.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In acest context, persoanele care nu sunt asigurate medical si nu au niciun venit vor fi nevoite sa depuna o declaratie, in acest sens, direct la Fisc.
Ce suma de bani vor fi nevoiti sa plateasca cei care vor opta sa cotizeze pentru CASS, din buzunarele proprii?
Avand in vedere ca salariul minim brut s-a majorat, iar cota va fi de 10% din acesta ( cota pentru sanatate se aplica la salariul minim actual) romanii vor fi nevoiti sa plateasca lunar 190 de lei, observa avocatnet.ro.
Un calcul simplu arata ca acestia vor fi obligati sa scoata din buzunar 2.280 de lei pe an, pentru a fi asigurati medical.
Exista si o a doua varianta: plata la nevoie, adica doar in situatii de urgenta. In aceasta situatie, pentru a beneficia de serviciile medicale urgente si/sau necesare un roman va trebui sa plateasca o suma unica, in valoare de 1.330 lei. Cum s-a ajuns la aceasta suma? Aceasta plata unica reprezinta, de fapt, 10% din valoare a 7 salarii minime brute, in valoare de 1.900 de lei, atat cat va fi incepand cu ianuarie 2018.
In momentul de fata, romanii care nu au venituri si nu sunt asigurati medical trebuie sa plateasca doar 560 de lei. Asa ca majorarea va fi semnificativa, in anul 2018.
Astfel, contributiile sociale obligatorii vor fi:
contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal...citeste mai multe detalii despre modificarile fiscale aici >>>