Incheierea contractului individual de munca (I)

Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
25 August 2017
25 August 2017
Raluca Dimitriu
Raluca Dimitriu
incheiere cimcontract individual de munca la domiciliucim 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul individual de munca se incheie in scris, altminteri atat angajatorul cat si salariatul fiind sanctionati contraventional. Aceasta regula este clara si constanta in reglementarea romaneasca.

Problema cu privire la care insa legea s-a modificat in repetate randuri vizeaza masura in care un contract neincheiat in forma scrisa (un contract verbal) poate sau nu sa produca vreun efect. Initial, contractul individual de munca era considerat un contract consensual, adica producator de efecte indiferent de forma in care s-ar fi incheiat. In 2011, Codul muncii s-a modificat, impunand forma scrisa pentru valabilitatea contractului.

Un contract verbal nu avea niciun efect, deoarece art. 16 alin. (1) din Codul muncii prevedea: “Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului”. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017, pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017, a modificat din nou aceasta regula.

In prezent, un contract de munca neincheiat in forma scrisa produce totusi efecte juridice. Partile vor fi sanctionate pentru munca nedeclarata, dar existenta contractului va fi recunoscuta, ea putand fi dovedita prin orice mijloc de proba.

Astfel, ca urmare a modificarii art. 16 alin. (1) din Codul muncii, acesta are urmatorul cuprins: “Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, anterior inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului”. Contractul a devenit insa consensual, de vreme ce legea nu mai prevede ca numai incheiat in forma scrisa ar fi valabil.

Dimpotriva, in cazul contractelor atipice – contractul pe durata determinata (art. 82 alin. (2) din Codul muncii), contractul cu fractiune de norma (art. 104 alin.(2) din Codul muncii), contractul de munca temporara (art. 94), contractul de munca la domiciliu (art. 109) – conditia incheierii contractului numai in forma scrisa se pastreaza. Aceste contracte nu se pot incheia verbal; daca s-au incheiat verbal, ele vor fi considerate contracte tipice, incheiate pe durata nedeterminata, cu norma intreaga si cu munca la sediul angajatorului.

Contractul de munca verbal este, deci, un contract valabil. Dar sanctiunile contraventionale aplicabile in cazul neincheierii contractului in scris sunt inca si mai exigente ca cele de pana acum.

Astfel, potrivit art. 260 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1) lit. a) (adica in scris) se sanctioneaza contraventional cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Anterior modificarii intervenite in august 2017, Codul muncii prevedea un sistem dual: sanctiune contraventionala pentru mai putin de 5 persoane care lucreaza fara forme legale si sanctiune penala pentru 5 sau mai multe persoane care lucreaza la negru. Noua reglementare elimina asadar sanctiunea penala si o inaspreste pe cea contraventionala, ceea ce corespunde si opiniei inspectorilor de munca in aceasta privinta.

Saptamana viitoare vom vedea ca sfera noilor sanctiuni introduse prin Ordonanta de urgenta nr. 53/2017 este chiar mai larga de atat.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]