Incheierea CIM. Se pot folosi si alte documente de identitate pentru deschiderea acestuia, in afara de CI?

incheiere cimacte identitate incheiere cimart 17 codul munciidocumente identitate cimlegea 532003
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, potrivit Codului Muncii, art. 10: "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu."


Contractul individual de munca (CIM) se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.


Codul muncii a fost modificat prin O.U.G. nr. 53/2017 publicata in  M.Of. 644/2017!

Principalele modificari vizeaza:

  1.     Definirea muncii nedeclarate – articolul 151 literele a), b), c) si d);
  2.     Forma contractului de munca – articolul 16, alineatele 1 si 4...citeste mai multe in Cartea Verde a Legislatiei Muncii >>>



Ce se petrece daca viitorul angajat nu are o carte de identitate valabila? Se poate incheia un CIM si in baza altui document?


"Am o intrebare legatat de datele care sunt necesare pentru a deschide un contract de munca - daca un salariat nu are CI pentru ca este la politie pentru schimbare, l-a pierdut si nu il are. Ii pot deschide contract de munca in baza certificatului de nastere sau in baza pasaportului? Daca are CI expirat ii pot deschide contract de munca?"



Este demn de mentionat ca, in conformitate cu prevederile art. 17 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii in contractul individual de munca trebue sa se regaseasca informatii privind indentitatea partilor.

Modelul-cadru al contractului individual de munca este aporbat prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

IMPORTANT!

In acest model, la partile contractului, la salariat sunt prevazute urmatoarele documente de identitate care port fi utilizate: buletin, carte de identitate, pasaport.

Asadar, incheierea contractului individual de munca puteti utiliza datele de identificare din pasaportul viitorului salariat. Insa certificatul de nastere NU poate fi utilizat ca dovada a identitatii salariatului.

Referitor la cartea de identitate expirata, Ordinul nr. 64/2003 nu contine o prevedere expresa in acest sens, cu privire la incheierea contractului de munca.

De avut in vedere:

In conditiile in care salariatul nu are un alt document de identitate valabil (pasaport) care poate fi utilizat, apreciem ca nu este indicata incheierea contractului de munca deoarece apar o serie de riscuri pentru angajator cu privire la identitatea si domiciliul viitorului angajat.



Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incheiere cimacte identitate incheiere cimart 17 codul munciidocumente identitate cimlegea 532003

Data aparitiei: 07 Februarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incheierea CIM. Se pot folosi si alte documente de identitate pentru deschiderea acestuia, in afara de CI? Nota: 4.29 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]