Ocupatiile din COR care pot fi prestate la domiciliu - obligatii la incheierea CIM

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 Mai 2016
11 Mai 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cimmunca la domiciliuobligatii angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Actualizarea COR a presupus includerea unui numar semnificativ de ocupatii recent aparute, care pot fi prestate la domiciliu.

Potrivit dispozitiilor art. 108 alin. (1) din Codul muncii, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.

Inspectia Muncii precizeaza faptul ca salariatii cu munca la domiciliu beneficiaza de toate drepturile si obligatiile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor cu munca la domiciliu.

Singura exceptie o constituie programul de lucru, care va fi stabilit, de comun acord, de catre angajator si salariatul la domiciliu.

In cazul muncii la domiciliu, intre angajator si salariat se incheie un anumit tip de contract individual de munca, respectiv contract individual de munca la domiciliu, salariatul cu munca la domiciliu bucurandu-se de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului (art. 110 alin. (1) din Codul muncii republicat.

Contractul individual de munca la domiciliu trebuie sa indeplineasca doua criterii pentru a fi valid:

1. sa fie incheiat numai in forma scrisa
2. sa contina elementele specifice muncii la domiciliu

Asadar, contractul de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si include, in mod obligatoriu, urmatoarele elemente:

- precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;

- programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;

- obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza

Atentie la faptul ca CIM la domiciliu trebuie sa includa si toate elementele prevazute la art 17 alin. (3), obligatorii pentru orice tip de contract individual de munca.

Contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata sau nedeterminata, cu program intreg sau partial de lucru.

Asadar, potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, intre cele doua parti, angajat – angajator, munca la domiciliu se poate desfasura pentru toate acele functii/ocupatii pentru care partile convin ca activitatea propriu-zisa se poate desfasura in conditii optime la domiciliul salariatului, fara ca acesta sa se prezinte la sediul angajatorului sau la un alt loc de munca aparatinand acestuia.

In concluzie, COR nu precizeaza anumite ocupatii pentru care se poate incheia in mod expres contract individual de munca la domiciliu.

CIM poate fi incheiat pentru toate ocupatiile care pot fi realizate la domiciliul salariatului si care nu presupun prezenta fizica la sediul angajatorului a salariatului in cauza pentru realizarea muncii, cu respectarea elementelor obligatorii potrivit legii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]