Va reamintim ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a lansat in dezbatere publica, pana pe 4 decembrie a.c.,un proiect de ordin pentru aprobarea modelului – cadru al contractului individual de munca (CIM).
In proiectul lansat in cadrul site-ului Ministerul Muncii a fost publicat si noul MODEL de contract individual de munca, in anexa acestuia:
"Art. 1 Se aproba modelul – cadru al contractului individual de munca, prevazut in Anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2 (1) Contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat va cuprinde in mod obligatoriu elementele prevazute in modelul – cadru.
Iata un caz concret, odata ce noul model CIM a aparut, conform legislatiei in vigoare:
"Avand in vedere noul model cadru de CIM, care este modalitatea legala de actualizare a formei contractelor deja existente, cu precadere ale celor care au o forma foarte veche (cum se faceau acum cativa ani si au doar o singura pagina)? Se poate face un AD de modificare a formei si de includere, dupa caz, a literelor si articolelor lipsa din contractul existent? Generarea unui alt CIM, nu ar fi fezabila, pt ca ar presupune banuiesc o incetare a celui actual."
Raspunsul specialistului:
Art. 17 alin. (5) din Codul muncii prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractual colectiv de munca aplicabil.
Asa incat daca se doreste modificarea contractului individual de munca, acesta poate fi modificat integral prin act aditional la contract, astfel incat actul additional sa contina toate elementele contractului individual de munca.
Astfel, realizati un nou contract individual de munca, prin intermediul unui act additional, respectand legislatia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<