Anul trecut, aproximativ 184.000 de romani aveau doua locuri de munca, cu aproape 50% mai putin fata de nivelul inregistrat in urma cu 10 ani.
Acesta este efectul scaderii numarului de locuri de munca din mediul privat dar si din cauza migratiei in strainatate a mai mult de 2.3 milioane de persoane in aceasta perioada.
Situatia din Romania nu este una singulara. In Portugalia, Belgia si Austria, discutam despre un nivel asemanator al celor care au doua locuri de munca.
Cu toate acestea, mai avem mult pana sa ii intrecem pe polonezi. In Polonia, exista circa un milion de angajati cu al doilea job, conform datelor Eurostat.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
In Cehia sunt aproximativ 110.000 de angajati cu doua slujbe. In Ungaria sun 98.000 de persoane cu doua locuri de munca iar in Bulgaria doar 15.700 de angajati cu doua locuri de munca.
„Angajatii care au un al doilea job isi sacrifica timpul pentru ca au nevoie de bani, fie pentru ca vor sa ajunga la un anumit standard de trai, fie pentru ca nu au suficiente venituri pentru a avea un standard minim de trai. Scaderea numarului de angajati cu un al doilea loc de munca in Romania poate fi pusa pe seama unor politici guvernamentale care nu au mai permis ca angajatii institutiilor de stat sa aiba mai multe contracte de munca, dar si pe seama scaderii numarului de locuri de munca din economie, mai ales din mediul privat, care a condus la o reducere mai ales a numarului de contracte in regim part time“, precizeaza Costel Gilca, avocat specializat in dreptul muncii, citat de Ziarul Financiar.