Patronatele din turism dezaproba controalele efectuate sambata de catre inspectorii ITM in cadrul Targului de Turism. Acestia sustin ca astfel de actiuni i-au facut sa para evazionisti in ochii clientilor veniti sa cumpere vacante, noteaza Mediafax.
Targul de Turism al Romaniei a adus impreuna cca 280 de firme din domeniu, inclusiv agentii de turism si hoteluri.
"Noi, ca ANAT, suntem perfect de acord ca ITM sa efectueze controale, dar nu suntem de acord sa descinda intr-o zi de sambata, cand targul e plin de vizitatori, iar inspectorii sa se aseze in fata agentilor de turism care voiau sa isi serveasca clientii", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, potrivit Mediafax.
Lucia Morariu mai declara ca nu considera acest tip de controale ca fiind raspunsul impotriva evaziunii, recomandand inspectorilor sa verifice la ANAF totalul contributiilor pe salariile platite de firmele din turism.
"Impresia pe care o lasa actiuni precum cea de astazi este ca agentii de turism sunt evazionisti. Eu, la firma mea, Eximtur, platesc taxe si impozite la stat in valoare de un milion de euro pe an, majoritatea contributii pe salarii, si ma simt jignita de un asemenea comportament", a mai spus Lucia Morariu.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Mai mult, si vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, declara ca nu considera o situatie normala ca pe durata targului sa existe un control, atata timp cat evenimentul se desfasoara sub patronajul unei institutii a statului - Autoritatea Nationala pentru Turism.
"Sunt curios daca (inspectorii ITM - n.r.) au lasat aceleasi notificari la angajatii Autoritatii Nationale pentru Turism si la standurile consiliilor judetene. Nu stiu daca nu cumva nu este o razbunare intre societati din turism concurente, folosind institutiile statului, sau este un control al ITM mai larg, care cuprinde si societati din turism. In acest caz, sunt curios daca au lasat formulare de control la standurile consiliilor judetene si primariilor sau acestea au inchis standurile si au plecat acasa in weekend, conform legislatiei muncii", a mai spus Dragos Raducan, citat de Mediafax.
Sambata, la Targul de Turism organizat de Romexpo, inspectori ITM au efectuat controale in vederea verificarii existentei contractelor de munca si platii orelor suplimentare, in cazul angajatilor prezenti la standuri.
Inspectorii de munca din Bucuresti au facut controale, sambata, la Targul de Turism organizat la Romexpo, verificand printre altele daca reprezentantii firmelor prezente la standuri au contracte de munca, au declarat anterior surse din randul expozantilor.
Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) al Municipiului Bucuresti, Constantin Bujor, a confirmat efectuarea controalelor, explicand ca acestea au inceput in urma cu cateva zile si sunt "de rutina”. Rezultatele controalelor urmeaza sa fie facute publice saptamana viitoare.