Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte?
In viziunea noastra, este imperios necesar sa fiti la curent cu cele mai noi modificari legislative. Iar finalul anului 2021 vine cu multe surprize, asa ca un manager HR trebuie sa fie informat.
Care sunt modificarile momentului? Le enumeram, pas cu pas:
Salariul de baza minim brut pe tara - Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar.
Totodata, incepand cu data de 1 ianuarie 2022 dispare salariul minim pentru studii superioare.
>>> Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege), detalii aici >>>
Noul
somaj tehnic reglementat prin O.U.G. nr. 111/2021 - Somajul tehnic se aplica din nou incepand cu 4 octombrie 2021, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2021.
Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a persoanelor care au executat o pedeapsa privativa de libertate prin acordarea de facilitati.
Valoarea nominala a tichetelor de masa - Incepand cu luna octombrie 2021, valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi cuantumul de 20,09 lei.
Valoarea tichetelor de cresa- Pentru semestrul II al anului 2021, incepand cu luna octombrie 2021, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 490 lei.
Modificarea Normelor de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 - Durata de acordare a concediului si a indemniza?iei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si pentru unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Valoarea tichetelor culturale - Pentru semestrul II al anului 2021, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale este de maximum 160 lei/luna, respectiv de maximum 330 lei/eveniment.
si multe altele
Principalele articole din editia lunii octombrie a Revistei Romane de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal:
- O noua obligatie pentru angajatori privind concediul si indemnizatia de carantina
- Sunteti pregatit pentru controlul ITM? Inspectorii va pot cere nu mai putin de 132 de documente
- Ce aviz este necesar pentru a prelungi un certificat medical peste 90 de zile
- Inregistrarea in ReviSal a contractelor cu clauza de telemunca
- Ce procedura urmati cand primiti un certificat medical cod 07 (carantina)?
- Care sunt codurile de indemnizatie pentru concediul medical in etape
Oferta lunii: Va abonati
acum pentru 12 luni la Revista Romana de Legislatia muncii si beneficiati de 3 luni de abonament
CADOU, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<