MMSS: peste 4.500 de persoane au suferit accidente de munca in 2022, dintre care 99 si-au pierdut viata

accidente de muncadeces accident de muncaamenzi ssm
MMSS: peste 4.500 de persoane au suferit accidente de munca in 2022, dintre care 99 si-au pierdut viata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste accidentele de munca, avand in vedere ca un numar de 4.513 persoane au suferit accidente de munca in 2022, dintre care 99 si-au pierdut viata.
 
Precizam ca aceste date au fost centralizate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) si citate de Agerpres.
 
De asemenea, in cursul anului 2022, s-au produs 12 accidente de munca colective, in care au fost implicate 44 de persoane, dintre care 7 au decedat.
 
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM!
Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil! Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control, detalii AICI >>>
 

Accidente de munca - in ce domenii au fost cele mai numeroase?

 
Sectoarele economiei nationale in care au fost cele mai multe accidente de munca in anul 2022 au fost: comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor - 443 accidentati (9,8% din totalul accidentatilor); constructii de cladiri - 257 accidentati (5,7% din total); transporturi terestre si transporturi prin conducte - 232 accidentati (5,1% din total) etc.
 
Cele mai multe accidente mortale au fost inregistrate in sectoarele: constructii de cladiri - 17 accidentati mortal (17,2% din totalul persoanelor accidentate mortal); lucrari de geniu civil - 13 accidentati mortal (13,1% din total); silvicultura si exploatare forestiera - 10 accidentati mortal (10,1% din total); transporturi terestre si transporturi prin conducte - 7 accidentati mortal (7,1% din total).
 
Un numar mare de accidentati in munca s-a inregistrat in perioada mentionata in Bucuresti - 1.074 accidentati (23,8% din total) si in judetele Brasov - 229 accidentati (5,1% din total), Timis - 226 accidentati (5% din total), Constanta - 193 accidentati (4,3% din totalul accidentatilor).
 
Mentionam si ca cele mai multe accidente mortale s-au inregistrat in judetele Arges - 10 accidentati (10,1% din totalul persoanelor accidentate mortal), Iasi - 9 accidentati (9,1% din total) si Suceava - 7 accidentati (7,1% din total), Maramures - 5 accidentati (5,1% din totalul persoanelor accidentate mortal).
 

Accidente de munca - ce varste aveau victimele?

 
Din punct de vedere al varstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de munca a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 50-60 de ani, au ponderea de 28,4% din totalul persoanelor accidentate in aceasta perioada.
 
Analiza accidentelor din punct de vedere al vechimii la locul de munca releva faptul ca 3.359 persoane din totalul accidentatilor, adica 74,4%, sunt lucratori cu vechime de pana la 5 ani (dintre care, 2.021 persoane accidentate, adica 44,8%, au vechime la locul de munca sub 1 an), iar cei din grupa de vechime 5 - 10 ani reprezinta 11,7% din totalul accidentatilor.
 
Ocupatia cel mai frecvent intalnita in randul persoanelor accidentate in munca a fost cea de conducator auto transport rutier de marfuri. Numarul lor a fost 187, reprezentand 4,1% din totalul persoanelor accidentate. Din totalul de 187 de accidentati, 81,3% erau lucratori cu o vechime la locul de munca de pana la 5 ani si anume: 51,9% cu o vechime de pana la 1 an, 21,9% intre 1 si 3 ani si 7,5% intre 3 - 5 ani.
 
A doua ocupatie cu pondere mare pe economie (3,9% - 178 accidentati) a fost cea de lucrator comercial. Din cei 178 accidentati, 82,6% aveau o vechime la locul de munca de pana la 5 ani, iar ocupatia care a detinut locul al treilea (3,8% - 168 accidentati) a fost cea de manipulant marfuri, din care 91,6% au o vechime la locul de munca de pana la 5 ani.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accidente de muncadeces accident de muncaamenzi ssm

Data aparitiei: 02 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

MMSS: peste 4.500 de persoane au suferit accidente de munca in 2022, dintre care 99 si-au pierdut viata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]