Atentie la controalele ITM pe linie de
SSM!
Cum incepe un control ITM pe tema sanatatatii si securitatii in munca? Simplu, primiti prin posta o instiintare de 1 pagina, cu antetul institutiei, care va informeaza sec:
“In conformitate cu prevederile art. 19, lit. c) din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea Inspectiei Muncii, in data de… va rugam sa prezentati, in original, la sediul dvs./Inspectoratului de Munca situat in str…. urmatoarele documente:”
Dupa care sunt enumerate 14 documente, cum ar fi:
• evaluarea riscurilor de accidente si planul de preventie si protectie
• lista de dotare a salariatilor cu EIP
• fisele de instruire individuala SSM
• dovada masurilor luate pentru protectia impotriva electrocutarii etc.
• + o rubrica “Alte documente”.
Nu va conformati acestei instiintari (care este, de fapt, o somatie)?
Conform art. 23 alin. (1) lit. c) din aceeasi Lege nr. 108/1999, veti fi sanctionat cu o amenda contraventionala de la 5.000 la 10.000 de lei!
Participati la webinarul Explicatii practice privind controlul ITM si accidentele de munca!
Lectori: Ionut Popa si Adrian Iordache (SSM Group Team)
Documentele SSM pe care vi le solicita ITM-ul NU sunt usor de intocmit!
Ele trebuie formulate intr-un anumit fel si trebuie sa acopere anumite aspecte esentiale! Ganditi-va ca ele arata pana la urma daca ati abordat cu maxima seriozitate problema protectiei sanatatii salariatilor, ca urmare orice omisiuni si neglijente sunt clar in defavoarea dvs.
Iata de ce va invitam sa participati la webinarul Explicatii practice privind controlul ITM si accidentele de munca. Doi experti de top vor aborda sistematic fiecare document de pe lista si vor explica in detaliu cum trebuie intocmit pentru a nu avea probleme.
Cei doi experti, Ionut Popa si Adrian Iordache, sunt specializati pe problematica SSM, cunosc toate subtilitatile domeniului si ofera de peste 10 ani consultanta la cele mai inalte standarde. Au colaborat cu peste 850 de companii si au instruit peste 86.000 de angajati. (...detalii aici >>)
Inscrieti-va chiar acum la webinarul din 13 septembrie 2021!
Rezerva AICI >>
Statisticile ITM arata ca, in Romania, isi pierd viata in
accidente de munca peste 450 de angajati anual, cele mai multe accidente mortale fiind inregistrate in constructii.
Responsabilitatea pentru eventualele accidente va revine dvs., in calitate de angajator.
Conform art. 349 din Codul Penal, neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Este un motiv suficient pentru a acorda atentie maxima securitatii si sanatatii in munca, mai ales ca inspectorii ITM urmaresc cu prioritate acest sector.
Cei doi specialisti care vor sustine webinarul va vor arata in mod limpede ce obligatii aveti pe linie SSM (inclusiv obligatiile mai putin cunoscute) si care sunt pasii de urmat pentru a fi intotdeauna in deplina legalitate.
Inscrieti-va chiar acum la webinarul din 13 septembrie 2021,
Click Aici >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<