"La o verificare mai detaliata s-au descoperit greseli legate de numerotarea actelor aditionale la contractul individual de munca, uneori sunt dublate, in alte cazuri numere omise. In concluzie nu sunt in ordine cronologica. In acest caz se pot modifica cu taietura si stampila sau este necesar refacerea actelor aditilonale si implicit implicarea angajatilor ( de semnat actul aditional corect)? Corectarea manuala ar fi o problema la un control ITM sau daca cumva actul e lovit de nulitate in instanta datorita acestui fapt?"
Raspunsul specialistului:
Modul de corectare mentionat de dumneavoastra nu este reglementat pentru contractele de munca, o reglementare in acest sens existand doar pentru anumite documente justificative contabile, prin Ordinul ANAF nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
In acest ordin se precizeaza ca Erorile se corecteaza prin taierea cu o linie a textului sau a cifrei gresite, concomitent inscriindu-se alaturi textul sau cifra corecta. Corectarea se face in toate exemplarele documentului si se confirma prin semnatura persoanei care a intocmit/corectat documentul, mentionandu-se si data efectuarii corecturii.
In aceste conditii, in opinia noastra, numerotarea ar trebui refacuta si actele aditionale resemnate de partile implicate. Totusi, in practica, probabil pornindu-se de la aceste reglementari din domeniul financiar-contabil, se utilizeaza acest mod de corectie. Insa, trebuie corectate corespunzator si exemplarele actelor aditionale ale salariatilor.
Actul aditional gresit numerotat nu este lovit de nulitate. In opinia noastra nu este lovit de nulitate nici daca l-ati corectat in modalitatea descrisa de dumneavoastra, deoarece numarul actului aditional nu este motiv de nulitate, importanta fiind mai ales data incheierii actului aditional, astfel incat sa rezulte clar data intrarii in vigoare a clauzelor actului aditional.
In ceea ce priveste o eventuala problema la un control ITM in cazul realizarii corectarii manuale, nu putem sa ne pronuntam, intrucat acest aspect depinde de inspectorii de munca si, in opinia noastra, cel mai bine ar fi sa lamuriti acest acspect la ITM inainte de a face vreo corectie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<