Asa cum bine stim, Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost modificata si completata de Legea nr. 18 din 2014. In mod concret, au fost incluse prevederi specifice SSM pentru zilieri.
Esential de retinut este faptul ca beneficiarul lucrarii este obligat sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor.
Mai mult, beneficiarului ii revine obligatia de a asigura instruirea zilierului, inainte de inceperea activitatii si/sau la schimbarea locului de munca, cu privire la pericolele la care poate fi expus si la masurile de prevenire si protectie pe care trebuie sa le respecte.
In acelasi timp, beneficiarul lucrarii va solicita zilierilor asumarea pe proprie raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate de beneficiar.
Beneficiarul lucratorilor trebuie sa puna in mod obligatoriu la dispozitia zilierilor echipamente de munca adecvate, care nu pun in pericol securitatea si sanatatea acestora. si sa sa asigure, in mod gratuit, echipamente individuale de protectie adecvate activitatii desfasurate de zilieri.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
In cazul producerii unui accident in care unul sau mai multi zilieri sunt implicati, beneficiarul lucrarii trebuie sa comunice de indata, catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs, orice eveniment in care au fost implicati zilieri.
Beneficiarii lucrarii vor inregistra accidentele de munca suferite de zilieri in timpul activitatii iar modalitatea de inregistrare se va stabili prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52 din 2011.
Atentie! Cercetarea evenimentului in care au fost implicati zilieri se realizeaza de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia acesta s-a produs.
Daca s-a produs un eveniment ce are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul este obligat sa asigure cheltuielile necesare ingrijirilor medicale/inmormantarii din fonduri proprii, in cazul in care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.
Dar atentie la faptul ca si zilierii au anumite obligatii in domeniu SSM, dupa cum urmeaza:
a) sa isi insuseasca si sa respecte masurile de prevenire si protectie stabilite de beneficiar;
b) sa utilizeze corect echipamentele de munca puse la dispozitie de catre beneficiar;
c) sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare;
d) sa nu procedeze la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii ale echipamentelor de munca;
e) sa comunice imediat, beneficiarului, orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea zilierilor;
f) sa puna la dispozitia inspectorilor de munca informatiile si documentele solicitate cu ocazia controlului.
In atentie beneficiarilor: Daca lucrati cu zilieri minori in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani, pentru desfasurarea de activitati necalificate cu caracter ocazional, va revine obligatia de a respecta toate dispozitiile legale referitoare la protectia minorilor la locul de munca.