Echipamentele de lucru si securitatea muncii pentru zilieri

protectia minorului la locul de muncasecuritatea muncii pentru zilieriechipamente de lucru zilierissm zilieri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care sunt regulile de care tinem cont pentru a asigura securitatea muncii pentru zilierii cu care colaboram?

Asa cum bine stim, Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost modificata si completata de Legea nr. 18 din 2014. In mod concret, au fost incluse prevederi specifice SSM pentru zilieri.

Esential de retinut este faptul ca beneficiarul lucrarii este obligat sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor.

Mai mult, beneficiarului ii revine obligatia de a asigura instruirea zilierului, inainte de inceperea activitatii si/sau la schimbarea locului de munca, cu privire la pericolele la care poate fi expus si la masurile de prevenire si protectie pe care trebuie sa le respecte.

In acelasi timp, beneficiarul lucrarii va solicita zilierilor asumarea pe proprie raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate de beneficiar.

Beneficiarul lucratorilor trebuie sa puna in mod obligatoriu la dispozitia zilierilor echipamente de munca adecvate, care nu pun in pericol securitatea si sanatatea acestora. si sa sa asigure, in mod gratuit, echipamente individuale de protectie adecvate activitatii desfasurate de zilieri.

In cazul producerii unui accident in care unul sau mai multi zilieri sunt implicati, beneficiarul lucrarii trebuie sa comunice de indata, catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs, orice eveniment in care au fost implicati zilieri.

Beneficiarii lucrarii vor inregistra accidentele de munca suferite de zilieri in timpul activitatii iar modalitatea de inregistrare se va stabili prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52 din 2011.

Atentie! Cercetarea evenimentului in care au fost implicati zilieri se realizeaza de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia acesta s-a produs.

Daca s-a produs un eveniment ce are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul este obligat sa asigure cheltuielile necesare ingrijirilor medicale/inmormantarii din fonduri proprii, in cazul in care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.

Dar atentie la faptul ca si zilierii au anumite obligatii in domeniu SSM, dupa cum urmeaza:


a) sa isi insuseasca si sa respecte masurile de prevenire si protectie stabilite de beneficiar;

b) sa utilizeze corect echipamentele de munca puse la dispozitie de catre beneficiar;

c) sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare;

d) sa nu procedeze la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii ale echipamentelor de munca;

e) sa comunice imediat, beneficiarului, orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea zilierilor;

f) sa puna la dispozitia inspectorilor de munca informatiile si documentele solicitate cu ocazia controlului.

In atentie beneficiarilor: Daca lucrati cu zilieri minori in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani, pentru desfasurarea de activitati necalificate cu caracter ocazional, va revine obligatia de a respecta toate dispozitiile legale referitoare la protectia minorilor la locul de munca.





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia minorului la locul de muncasecuritatea muncii pentru zilieriechipamente de lucru zilierissm zilieri

Data aparitiei: 15 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Echipamentele de lucru si securitatea muncii pentru zilieri Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]