Indemnizatia de incapacitate temporara de munca este venit impozabil? Daca da, de ce si cu cat se impoziteaza?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 Februarie 2015
19 Februarie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
contributii 2015scutire plata impozitscutire plata CASplata CAS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatul se afla in incapacitate temporara de munca. Este scutit de la plata impozitului si CAS?

Una dintre intrebarile adresate in atentia expertilor PortalCodulMuncii.ro are in prim plan situatia unui angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Din anul 2014 luna octombrie este bolnav cu cod indemnizatie 14 (patrusprezece).

Este angajatul in cauza scutit de la plata impozitului si a CAS-ului?


Raspunsul expertilor:

Asa cum se prevede in Codul Fiscal, in perioada in care angajatii sunt in incapacitate temporara de munca sau beneficiaza de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.


Potrivit Legii nr. 187/2014 Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2415 lei.

2.415 x 35% =      845 lei

Asadar, contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat se calculeaza, nu la indemnizatia de incapacitate temporara de munca,  ci la o suma constand in 35% din castigul salarial mediu brut.

Conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Asadar, Codul fiscal stabileste ca indemnizatiile de incapacitate temporara de munca sunt venituri impozabile fara a distinge dupa codul de indemnizatie.

Prin urmare, indemnizatiile de incapacitate temporara de munca indiferent de cod sunt venituri impozabile.

Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile de maternitate si indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]