"Mame singure. Am dori sa cunoastem temeiul legal prin care se acorda de catre angajator mamelor singure (cu unul sau mai multi copii) zile in plus la concediu anual de odihna."
Raspunsul specialistului:
In Romania, concediile de odihna sunt reglementate prin
Legea 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Analizand acest act normativ nu am identificat o reglementare care sa prevada acordarea de zile in plus la concediul de odihna pentru mamele singure cu unul sau mai multi copii.
Nici in OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca nu exista prevederi referitoare la acordarea de zile suplimentare de concediu de odihna pentru mamele singure.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!
Gasiti totul explicat de experti in ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
Pentru salariatii din sistemul bugetar exista o reglementare suplimentara privind concediile de odihna, HG 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, cu modificarile si completarile ulterioare, insa nici acest act normativ nu contine prevederi referitoare la acordarea de zile suplimentare de concediu de odihna pentru mamele singure.
Insa, asemenea zile suplimentare de concediu de odihna pentru diferite situatii se pot stabili prin contractul colectiv de munca, prin negociere intre salariati si angajator.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<