Dar situatia actuala nu mai cere aceleasi eforturi si aceleasi reguli de joc. Lucrurile s-au schimbat iar regulile pentru succes in cariera arata astfel:
1. Concentreaza-te pe ceea ce iubesti sa faci dar pastreaza-ti flexibilitatea la un nivel la care sa nu pierzi din vedere posibile oportunitati ce ti se dezvaluie.
Viata profesionala se desfasoara de foarte multe ori in moduri neasteptate, neplanificate, greu de anticipat. Si daca nu dispui de un grad inalt de flexibilitate, lucrurile nu vor lua niciodata curbele cele mai avantajoase pentru cariera ta.
2. Urmeaza cateva modele de succes din industrie. Fiecare industrie si fiecare domeniu in parte, fiecare nisa detine propriile voci de autoritate, antreprenori si profesionisti de succes de la care ai de invatat enorm.
3. Nu incerca sa te imparti in prea multe directii pentru ca eforturile disparate nu iti permiti sa ai un impact major in domeniul tau de referinta. Nimeni nu observa munca pe care o faci daca rezultatele nu sunt uimitoare sau cel putin notabile. Si sa fim sinceri cu privire la faptul ca acolo unde se pune accentul pe cantitate, nu poate exista accent pe calitate.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
4. Invata din greselile tale pentru ca aici se regaseste esenta succesului in cariera. Orice greseala se va comite in mod continuu atat timp cat lectia din spatele ei nu va fi invatata.
In mod concret, in spatele oricarei greseli se afla o sursa de factori care au declansat-o. Aici trebuie sa lucram, la factorii declansatori. In momentul in care ii vom intelege pe deplin, de unde provin si cum functioneaza, cum pot fi tinuti in frau si ce cauzeaza, atunci vom putea intelege mecanismul de evitare/ prevenire a unei greseli.
5. Pastreaza legatura cu profesionisti din domeniu pentru ca doar astfel te poti tine la curent cu "tot ce misca" in universul in cadrul caruia doresti sa te dezvolti.
6. Mergi la interviuri de angajare din timp in timp pentru ca doar asa te poti tine la curent cu cele mai noi si complexe cerinte impuse de angajatori.
Gandeste-te la faptul ca un interviu de angajare te pune fata in fata cu un posibil viitor angajator, te va obliga sa porti o discutie complexa, sa treci peste emotiile aferente unui astfel de eveniment.
Mai mult, vei afla care sunt punctele tale forte, cat de "atragator" este CV-ul tau, care sunt punctele pe care intervievatorul le considera a fi slabe.
7. Nu neglija faptul ca salariul si drepturile tale sunt negociabile. Nu trebuie sa iei absolut nimic de-a gata si cu titlul de obligatoriu. Gandeste la rece ce ai de facut, ce sarcini ti se impun, ce se asteapta de la tine, ce salarii au alti profesionisti din domeniu si nu numai.
In functie de toate aceste aspecte, cere pretul corect de la locul actual de munca.
8. Citeste publicatii de top din domeniu. De cele mai multe ori, daca vrei sa fii la curent cu noutatile, aici le vei gasi, impreuna cu nivelul salarial din industrie, fluctuatiile pietei, previziuni importante.
9. Ai grija la comportamentul tau pentru ca de el depinde modul in care se petrec lucrurile la locul de munca, cat de eficient avansezi in cariera, cat de bine se leaga relatiile intre tine si ceilalti membri ai echipei.
Incredibil dar adevarat! Modul in care comunici, tonul folosit, postura si toate elementele limbajului non-verbal au un mare impact asupra vietii tale profesionale si asupra rezultatelor pe care le poti obtine. Acest lucru se intampla pentru ca ele te ajuta sa inspiri incredere, sa atragi ajutor din partea coechipierilor, sa iti impui punctul de vedere in mod corect si fara sa pari agresiv, sa te faci placut in mediul de lucru si in ochii celor care, mai mult sau mai putin, intr-un fel sau altul, iti decid viitorul.
Mult succes si cariere stralucite!
Maria Nicutar