Angajatul acuza ca este singurul care nu beneficiaza de tichete de masa din toata compania

Maria Nicutar
Maria Nicutar
22 Februarie 2016
22 Februarie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
tichete de masatichete de masa 2016conditii acordare tichete de masacum se acorda tichetele de masalitigii de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Si acuza pe buna dreptate. De foarte multe ori, angajatii acuza fara sa cunoasca toate datele problemei. Multi salariati nu cunosc actele normative ce reglementeaza raporturile de munca.

Asa ca foarte des, angajatii nu au dreptate cand isi invinuiesc angajatorii.

Evident, sunt si foarte multe cazuri in care angajatorii abuzeaza de pozitia lor de forta si autoritate. Unii vor actiona injust. Unii vor alege sa isi defavorizeze salariatii cu buna stiinta. O buna parte dintre aceste cazuri vor deveni litigii de munca, evenimente destabilizatoare pentru companii.

In cazul nostru, unul recent expus de un salariat, angajatorul a decis sa acorde tichete de masa tuturor salariatior, mai putin lui.

Angajatorul a justificat decizia ca fiind una personala, adaugand faptul ca ramane la latitudinea sa daca acorda tichete de masa si cui le acorda. Angajatorul a declarat ca legea ii permite sa acorde tichetele de masa dupa cum considera de cuviinta. Vom vedea faptul ca legea prevede anumite reguli la acordarea tichetelor de masa.

Angajatul precizeaza faptul ca este angajat cu CIM pe durata nedeterminata, nu CIM la domiciliu. Lucreaza de luni pana vineri, la program normal, la fel ca toti colegii sai.


Asa cum prevede art. 1 alin. (2) din Legea 142/1998, tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.


In situatia in care angajatorul a cuprins in bugetul de venituri si cheltuieli tichetele de masa, are libertateta de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.


Concret, angajatorii impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:

a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;

c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.


Este adevarat faptul ca angajatorul care a cuprins in bugetul de venituri si cheltuieli tichetele de masa, are libertateta de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor.

Dar sub nicio forma nu putem discrimina salariatii.
Daca s-au decis criteriile de acordare a tichetelor de masa iar salariatii le intrunesc, le vor primi in mod corespunzator. Nu putem face diferente intre salariati pentru ca ajungem la discriminare.

Criteriile de acordare a tichetelor de masa trebuie sa fie clare, obiective si realiste. Nu se vor admite discriminari in acordarea tichetelor de masa. Prioritatile de acordare a tichetelor de masa trebuie sa faca parte integranta a consultarilor pe care angajatorul trebuie sa le organizeze cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie.



Va amintim pe aceasta cale faptul ca nu se acorda tichete de masa decat salariatilor care sunt prezenti la lucru in unitate.

Conform  Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 aprobate prin HG 23/2015, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:


a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;

b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;

c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare ori de detasare;

d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.


Nu se pot acorda tichete de masa salariatilor care nu lucreaza si nu sunt prezenti la lucru in unitate. Dar mare atentie la criteriile de acordare a tichetelor de masa. Daca aveti un anumit numar de angajati care corespund acelor criterii, legea spune ca ei vor primi tichete de masa conform consultarilor.

Sa aveti succes, cariere stralucite si curaj profesional!




NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]