legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Angajatul acuza ca este singurul care nu beneficiaza de tichete de masa din toata compania

tichete de masatichete de masa 2016conditii acordare tichete de masacum se acorda tichetele de masalitigii de munca
Si acuza pe buna dreptate. De foarte multe ori, angajatii acuza fara sa cunoasca toate datele problemei. Multi salariati nu cunosc actele normative ce reglementeaza raporturile de munca.

Asa ca foarte des, angajatii nu au dreptate cand isi invinuiesc angajatorii.

Evident, sunt si foarte multe cazuri in care angajatorii abuzeaza de pozitia lor de forta si autoritate. Unii vor actiona injust. Unii vor alege sa isi defavorizeze salariatii cu buna stiinta. O buna parte dintre aceste cazuri vor deveni litigii de munca, evenimente destabilizatoare pentru companii.

In cazul nostru, unul recent expus de un salariat, angajatorul a decis sa acorde tichete de masa tuturor salariatior, mai putin lui.

Angajatorul a justificat decizia ca fiind una personala, adaugand faptul ca ramane la latitudinea sa daca acorda tichete de masa si cui le acorda. Angajatorul a declarat ca legea ii permite sa acorde tichetele de masa dupa cum considera de cuviinta. Vom vedea faptul ca legea prevede anumite reguli la acordarea tichetelor de masa.

Angajatul precizeaza faptul ca este angajat cu CIM pe durata nedeterminata, nu CIM la domiciliu. Lucreaza de luni pana vineri, la program normal, la fel ca toti colegii sai.


Asa cum prevede art. 1 alin. (2) din Legea 142/1998, tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.


In situatia in care angajatorul a cuprins in bugetul de venituri si cheltuieli tichetele de masa, are libertateta de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.


Concret, angajatorii impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:

a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;

c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.


Este adevarat faptul ca angajatorul care a cuprins in bugetul de venituri si cheltuieli tichetele de masa, are libertateta de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor.

Dar sub nicio forma nu putem discrimina salariatii.
Daca s-au decis criteriile de acordare a tichetelor de masa iar salariatii le intrunesc, le vor primi in mod corespunzator. Nu putem face diferente intre salariati pentru ca ajungem la discriminare.

Criteriile de acordare a tichetelor de masa trebuie sa fie clare, obiective si realiste. Nu se vor admite discriminari in acordarea tichetelor de masa. Prioritatile de acordare a tichetelor de masa trebuie sa faca parte integranta a consultarilor pe care angajatorul trebuie sa le organizeze cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie.Va amintim pe aceasta cale faptul ca nu se acorda tichete de masa decat salariatilor care sunt prezenti la lucru in unitate.

ConformĀ  Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 aprobate prin HG 23/2015, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:


a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;

b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;

c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare ori de detasare;

d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.


Nu se pot acorda tichete de masa salariatilor care nu lucreaza si nu sunt prezenti la lucru in unitate. Dar mare atentie la criteriile de acordare a tichetelor de masa. Daca aveti un anumit numar de angajati care corespund acelor criterii, legea spune ca ei vor primi tichete de masa conform consultarilor.

Sa aveti succes, cariere stralucite si curaj profesional!
de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masatichete de masa 2016conditii acordare tichete de masacum se acorda tichetele de masalitigii de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 22 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Angajatul acuza ca este singurul care nu beneficiaza de tichete de masa din toata compania Nota: 3.54 din 5 - 13 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (3)


Luminita
20-Mai-2016

Am o intrebare la care nu gasesc raspuns nicaieri Angajatorul poate acorda tichete de masa dupa cum doreste. Adica este legal sa acorde nr de tichete mai mic decat nr de zile lucratoare? Adica de exemplu 10 tichete pe luna. Mai multe decat zilele lucratoare nu se poate asta am inteles. Dar mai putine se poate? Si in alta luna acorda 5 tichete. In alta luna 15 tichete sau 3 luni acorda tichete. Apoi o luna nu acorda delic pt ca nu poate. Si tot asa. Este legal? El ce declara in contabilitate? Multumesc anticipat

Dana
15-Mai-2016

O societate care are doua domenii de activitate diferite restsaurant si terasa se pot acorda tichete de masa angajatilor doar dintr-un domeniu.

Paraschiv Mugurel
26-Feb-2016

Ma intereseaza parearea dvs pentru urmatoarea speta: liderii de sindicat pot primi tichete de masa, pentru zilele in care desfasoara activitate sindicala in societate dar nu se afla la lucru in cadrul locului lor de munca? Precizez ca pentru acele zile, acestia beneficiaza de toate drepturile salariale ca si cand ar fi la programul de lucru, conform celor negociate in CCM pe unitate, dar nu e reglementata situatia tichetelor de masa.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]