In principiu, cu nimic, mai ales daca suntem in criza economica. Strangerile de mana nu au mare efect atunci cand salariatii au nevoi financiare consistente.
De la bun inceput vom accepta ca exista angajati si angajati, profesionisti ce reactioneaza bine la mariri salariale si profesionisti ce raspund optim la alte forme de motivare.
In functie de nevoile lor, de cerintele lor, de background, de experienta lor de viata profesionala si de viata personala, unii vor raspunde mai bine la mariri salariale. In cazul acestor profesionisti, nu puteti inlocui banii cu nimic. Mai bine zis, puteti sa inlocuiti banii cu alte forme de retentie, insa rezultatele vor fi mai reduse.
Sa revenim la bani. Nu poti nici fara ei, nici cu prea multi. Multi nu cred si vor sa se convinga pe propria lor piele ca banii nu aduc fericirea.
Fac viata mai usoara, tindem sa credem. Viata e diferita cand stii ca daca maine copilul ti se imbolnaveste, ai banii sa il faci bine fara doar si poate, fara sa alergi sa ceri de la rude sau sa faci credit la banca.
250 Modele Fise de Post
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Si totusi, criza inseamna mai putini bani pentru toata lumea. Inseamna sa te descurci cu mai putin decat aveai pana acum. Asa ca eficientizam totul, ne organizam mai bine, cumparam un sampon mai ieftin si nu mai mergem la mare 2 saptamani. Mergem la munte o saptamana si dam o fuga si la tara, la rudele noastre. Acolo e si mai frumos, dar scapi si mai ieftin.
Cam asa e si prin companii. Au fost reduceri salariale. Au fost reduceri de personal. Criza nu se termina aici desi ar fi tare bine.
Si totusi, managerii ne intreaba cum pot inlocui bonusurile salariale, cu ce anume, ce tehnici sa foloseasca, mai ales ca este criza.
Cumva, toata lumea crede ca este legitim sa folosesti criza economica pe post de scut impotriva solicitarilor salariale. Ei bine, nu este si o stiti si voi tare bine. Mai ales in criza, oamenii cer bani si valoreaza bonusurile salariale mai mult ca inainte. Si cu toate ca angajatii stiu ca suntem in criza economica, facturile nu au scazut in densitate si in valoare. Ba chiar sunt mai mari. Asa ca nu poti sa multumesti omul cu o excursie la munte cand el este inglodat in datorii. Si nici nu poti sa il motivezi cu o noua tableta de serviciu. Daca ar putea sa o vanda, poate ar face-o, mai ales daca poate plati datoria de la intretinere.
Va invit sa nu mai cautati inlocuitori pentru bonusurile salariale atunci cand stiti bine ca angajatii vostri reactioneaza eficient in aceasta zona. Angajatii care sunt motivati financiar, vor fi motivati.... financiar. Raspund bine la bani. Si cam asta este toata povestea. Sper ca nu asteptati trucuri si artificii. Sper ca nu aplecati urechea la baliverne emise de falsi experti din HR, oameni care inca ne mai spun ca o bataie pe spate sau ca o felicitare scrisa de mana fac mai mult decat o marire salariala. Basme inutile.
Sa trimiteti voi o scrisoare de mana cu felicitari sincere unui angajat care munceste pe branci sperand la un bonus salarial, sa isi plateasca datoriile din el. O sa planga cu scrisoarea voastra in mana. Si daca nu plange, fiindca are un dram de forta in el, o sa lase scrisoarea voastra pretioasa pe fundul celui mai dosit sertar din birou, sa o mai vada cand face curat in el. Asta ca sa nu ii para rau cand pleaca si sa stie ca are toate motivele sa migreze.
Dar atentie la un lucru chiar mai important decat banii. Bonusurile salariale reprezinta strategii de retentie si motivare a personalului atat timp cat conditiile de munca sunt optime. Rutina in munca, munca lipsita de un scop puternic, lipsa echilibrului intre viata profesionala si viata personala, activitatea profesionala lipsita de perspective de dezvoltare duc mai devreme sau mai tarziu la nemultumire. Si aceasta nemultumire nu se poate badijona cu mariri salariale.
Asa ca inainte de toate, construiti locuri de munca sustenabile din toate punctele de vedere. Bonusurile salariale trebuie sa fie cireasa de pe tort. Pentru unii, tortul nu are farmec fara cireasa din varf si mereu vor fi in cautare de noi optiuni, unele mai bune decat ce au in acest moment.
Pentru altii, cireasa de pe tort nu a fost niciodata o marire salariala. Dar acesta este un nou capitol si promit sa il discutam in curand. Despre salariatii pe care nu ii poti motiva financiar, vom vorbi in curand. Sunt o noua generatie de angajati, una care merita studiata, apreciata si urmata.
Sa aveti succes, cariere stralucite si afaceri prospere!