Inadmisibilitatea concedierii liderilor de sindicat

04 Noiembrie 2011
04 Noiembrie 2011
Codul munciiconcedierealider de sindicat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

In cadrul unei societati, un angajat detine si functia de presedinte executiv al unui sindicat. Postul acestuia din cadrul unitatii a fost desfiintat ca urmare a Hotararii AGA. Societatea l-a informat cu privire la postul pe care il poate oferi. Cum va proceda societatea insa in cazul in care acest post va fi refuzat?

Art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii statueaza faptul ca nu poate fi dispusa concedierea pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat. In ce masura este acest articol aplicabil situatiei prezentate, dat fiind faptul ca societatea a actionat cu bune intentii, propunandu-i acestuia un alt loc de munca (desi inferior celui pe care il ocupa in prezent)?


Raspuns:

Potrivit art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii , republicat, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat.

Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca prevederile de mai sus nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In scopul protectiei si garantarii libertatii sindicale, prevederile legale mentionate mai sus interzic concedierea salariatilor, lideri de sindicat, pe perioada exercitarii mandatului.

De la aplicarea acestor prevederi au fost reglementate doar doua exceptii:

- concedierea pentru motive disciplinare, in baza art. 61 lit. a) din Codul muncii ;
- concedierea in cazul reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului.

Prin urmare, nu se va putea dispune concedierea salariatului care indeplineste o functie eligibila intr-un organism sindical in alte situatii decat cele expres prevazute la art. 60 alin. (1) lit. g) si alin. (2) din Codul muncii.

In acest sens, apreciem ca in cazul acestui salariat nu se poate face aplicarea art. 65 din Codul muncii , nefiind posibila desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Modificarea, prin Legea 40/2011, a art. 220 din Codul muncii (fostul art. 223 inainte de republicare) nu poate sustine o alta concluzie, chiar daca au fost scoase din text referirile la interdictia de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, precum si pentru necorespundere profesionala. Cu alte cuvinte, noua redactare a art. 220 din Codul muncii pare mai degraba o incercare de inlaturare a unui paralelism legislativ (adica a unei repetitii inutile), de vreme ce textul art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii are o redactare cuprinzatoare, incluzand aceste situatii inlaturate expres din textul art. 220.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]