Editorial, 27.02.2009 - Gabriela Chirazof
Concedierea colectiva nu e o treaba usoara; o stiu toti cei care au trecut printr-o astfel de experienta inerenta traversarii unei perioade de criza economica.
Consultari, informari, comunicari, notificari, negocieri, sunt cateva notiuni foarte cunoscute de cei care au fost nevoiti sa recurga la o astfel de masura.
O etapa obligatorie care face parte din procedura privind concedierea colectiva o reprezinta informarea sindicatului ori, in cazul inexistentei unui sindicat la nivelul unitatii, a reprezentantilor salariatilor.
Care este utilitatea informarii?
Informarea da posibilitatea celor care ii reprezinta pe salariati sa cunoasca intentia angajatorului si sa faca propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ce trebuie sa stim despre aceasta informare?
In calitate de angajator aveti obligatia de a furniza sindicatului ori reprezentantilor salariatilor, dupa caz, toate informatiile relevante legate de concedierea colectiva.
Aceasta informare consta intr-o notificare scrisa care va cuprinde cel putin urmatoarele:
-numarul total si categoriile de salariati;
-motivele care determina concedierea preconizata;
-numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
-criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
-masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
-masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
-data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
-termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
Atentie!
Urmariti si respectati pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti in cazul concedierii, caci incalcarea procedurii derularii concedierii poate fi sanctionata de catre instanta judecatoreasca cu anularea concedierii si plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, in situatia contestarii masurii in instanta.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
____________________________________________________________________