Inaptitudine temporara si inaptitudine permanenta in munca - cum se procedeaza cand un lucrator este declarat inapt
Potrivit art. 11 alin (1) din HG nr. 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, inaptitudinea temporara in munca reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale.
Potrivit art. 44 din HG nr. 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului.
In baza acestei prevederi legale, medicul de medicina muncii il va informa pe medicul de familie al lucratorului despre inaptitudinea temporara a acestuia. Medicul de familie trimite lucratorul in cauza sa efectueze investigatiile de specialitate si ii acorda concediu medical. Totodata, concediul medical poate fi acordat de medicul de specialitate.
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Potrivit art. 12 alin (1) din HG nr. 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.
Potrivit dispozitiilor art. 61 litera c) din Legea 53/ 2003 - Codul muncii, republicata, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
Astfel, angajatorul poate dispune concedierea unui lucrator numai daca inaptitudinea sa este permanenta si este constatata prin decizie a organelor competente de expertiza medicala.
De asemenea, potrivit art. 48 Legea 53/ 2003 - Codul muncii, republicata, angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.