Ofertele de joburi au inregistrat, in primele zile ale lui 2011, un numar record de aplicatii, cu 107% mai mare fata de perioada similara a anului 2010 si de patru ori mai mare decat in ianuarie 2008, inainte de criza economica, conform statisticilor site-ului de recrutare Myjob.
In plus, site-urile de joburi inregistreaza zi de zi recorduri in ceea ce priveste numarul de vizitatori.
Procentul femeilor care isi cauta un job se apropie de 55%, in crestere usoara fata de anii trecuti, cand candidatii de sex feminin si masculin erau la fel de activi pe site-urile de recrutare. Domeniile preferate de romanii care isi trimit CV-ul companiilor la inceput de an sunt Vanzari, Secretariat / Administrativ, Banci / Finante, Contabilitate, Marketing / Cercetare de piata, Customer service / call center, Serviciu Clienti, Educatie / Training, Alimentatie / Comert si Distributie.
Se remarca o modificare importanta fata de topul similar din 2010 - cresterea spectaculoasa a aplicatiilor din domeniul Educatie / Training, atat in tara cat si peste hotare, de pe pozitia 31, in 2010, pana pe locul 8, in ianuarie 2011. Unul dintre posturile cu cele mai multe aplicatii pe site-ului de recrutare Myjob, in aceasta perioada, este tocmai un job de Educatoare/ Invatatoare/ Profesoara, ce a inregistrat deja peste 4.200 de doritori.
Numarul candidatilor care trimit CV-ul pentru un job peste hotare este, de asemenea, dublu fata de ianuarie 2010, iar tarile preferate sunt Germania, Marea Britanie, Franta, Spania, Austria, Cipru, Belgia, Italia, Danemarca si Elvetia.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Se pastreaza si se accentueaza tendinta din 2010, cand atat ofertele, cat si aplicatiile pentru joburi in strainatate au devenit mai specializate, adresate profesionistilor din domenii ca Medical / Farmacie, Inginerie / Tehnologie, IT&C. Dovada este faptul ca din top 10 al aplicatiilor au disparut tari precum Grecia, cu o oferta in continuare bogata in ceea ce priveste locurile de munca sezoniere, adresate personalului necalificat.