Conform art. 65 din Codul muncii aflat in vigoare, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Pentru respectarea conditiei potrivit careia desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa angajatorul care a dispus concedierea nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora precizează Codul muncii pentru concedierile colective, obligatie care nu este impusa si concedierilor individule. Insa si angajarea intr-un termen mai mic de 3 luni (n.n.) poate duce la concluzia ca nu a fost reala si serioasa cauza desfiintarii locurilor respective de munca.
Potrivit art. 68 din Codul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
c) cel putin 30 de salariati daca angajatorul care incadreaza are cel putin 300 de salariati.
Mai precizeaza Codul muncii ca la stabilirea numarului de salariati concediati colectiv, se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.
Pe cale de consecinta pentru a nu fi considerata concediere colectiva nu puteti concedia individual mai mult de 29 de salariati intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, in numarul celor 29 de salariati vor intra si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.
In plus, ceea ce conteaza este data emiterii deciziei de concediere si nu data incetarii efective a contractului individual de munca.
Termenul de 30 de zile prevazut la art. 68 alin. (1) din Codul muncii curge de la data primei decizii de incetare a contract individual de munca.