Salarizarea a fost mereu un subiect important atunci cand vorbim despre piata muncii din Romania, iar lucrurile nu au stat diferit nici in 2021. Chiar daca pandemia cauzata de Covid-19 pare sa fi afectat serios industriile, romanii nu pot sa fie intelegatori atunci cand vine vorba despre
salarizare. Asa se face ca nu mai putin de 32% dintre salariati nu sunt multumiti de remuneratia primita.
Ba mai mult decat atat, romanii nu au curaj sa ceara mariri salariale, iar 49% nu ar face niciodata acest lucru, arata un studiu recent al Hays Romania.
Totusi, studiul mentionat a mai scos la iveala un detaliu interesant: angajatorii romani incep sa constientizeze tot mai des cat de important este castigul salarial precum si beneficiile oferite in retentia salariatilor. In acest sens, se pare ca angajatii care cer mariri salariale au succes in proportie de 25%. Ceea ce nu poate sa fie decat un inceput imbucurator, avand in vedere situatiile din anii trecuti, cand salarizarea era un subiect tabu.
Cu toate acestea, salariatii romani nu sunt, de regula, multumiti de maririle oferite, care nu depasesc 6% din salariul actual, in cele mai multe situatii.
Astfel, romanii considera ca nu sunt apreciati pentru eforturile si performantele lor, iar majoritatea considera ca ar merita mariri salariale de cel putin 11-20%.
”In Romania, ca in multe alte locatii din intreaga lume, angajatorii si angajatii compenseaza acum timpul petrecut in asteptare, timp care a fost marcat de reticenta in angajari masive in cazul companiilor si reticienta in schimbarea locului de munca, in cazul angajatilor. Marea majoritate a profesionistilor chestionati (88%) se declara acum deschisi sa ia in considerare noi oportunitati de angajare (procentajul incluzand atat candidatii activi, cat si pasivi), alimentat de un apetit neimplinit pentru majorari salariale. Mai mult, noua din zece angajatori chestionati au declarat ca angajeaza in acest moment, iar mai mult de jumatate dintre acestia se asteapta ca volumul de angajari sa creasca in anul urmator”, afirma Timur Makhmutov, director general al Hays Romania, conform
Mediafax.
Este demn de mentionat si ca in 2021 cele mai apreciate competente au fost munca in echipa, adaptabilitatea, rezolvarea problemelor, comunicarea si o mentalitate orientata spre crestere si dezvoltare.
Daca este sa vorbim despre abilitati tinem sa precizam ca cele tehnice, operationale si manageriale sunt cele mai cautate, dar si cele mai dificil de gasit pe piata muncii autohtone, alaturi de competentele IT, mai precizeaza studiul citat.
Abonamentul dvs. la “Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la preturi speciale!
Beneficiati ACUM de abonamentul pentru 12 luni, in care aveti incluse:
- 12 editii tiparite, format A4 + 3 editii CADOU
- varianta electronica pentru fiecare editie, in contul dvs. din www.rsonline.ro;
- arhiva tuturor publicatiilor, pe masura aparitiei, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<