Un studiu recent arata ca au crescut in mod ingrijorator inegalitatile la locul de munca. Ce a determinat aceasta schimbare de parametri? S-ar parea ca perioada de criza economica joaca un rol semnificativ in aceasta modificare negativa. In plus, acest fenomen va continua sa creasca in conditiile in care tot mai multe tari introduc masuri de austeritate si deruleaza reforme in domeniul muncii, potrivit studiului "Inegalitatile la locul de munca in timpul crizei: Dovezi din Europa", publicat de catre Biroul International al Muncii (BIM).
Studiul analizeaza modul in care conditiile de munca, salariile si veniturile, ocuparea fortei de munca si egalitatea de gen, printre alte probleme aparute la locul de munca, s-au deteriorat pe continent de la inceputul crizei. Acesta include date din 30 de tari si 14 studii nationale, realizate de catre specialisti de europeni din domeniu.
Concluziile studiului arata ca printre cei mai afectati de reducerile de locuri de munca in aceasta perioada sunt angajatii in baza unor contracte temporare, asa cum arata exemplul Spaniei, unde 90 la suta din persoanele care si-au pierdut locul de munca au fost lucratorii temporari. De asemenea, o categorie puternic afectata este formata din muncitori necalificati, avand in vedere ca societatile din domeniul productiei au inceput sa concedieze o parte a personalului lor.
in majoritatea tarilor europene, tinerii se confrunta cu rate ale somajului aproape duble fata de cele inregistrate in randul lucratorilor mai in varsta, cu cresteri puternice in Statele Baltice: Estonia, Lituania si Letonia, precum si in Irlanda, Spania si Grecia.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Un alt aspect care s-a agravat in timpul crizei financiare este discriminarea pe criterii de gen. in ciuda faptului ca lucratorii de sex masculin au fost initial mult mai afectati de criza decat femeile (cu 6 % mai mult in cele trei state baltice, Irlanda si Spania), practicile discriminatorii fata de femei s-au inrautatit in ultimii ani. Femeile angajate in sectoarele dominate de barbati au fost primele care si-au pierdut locurile de munca s-au au cunoscut reduceri salariale mai mari decat in cazul barbatilor.