Potrivit unei statistici INS, in luna noiembrie castigul salarial mediu nominal net s-a ridicat la 1.491 lei, in crestere cu 34 de lei fata de luna octombrie, respectiv cu 8,3% comparativ cu aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari s-au inregistrat in sectorul intermedierilor financiare (3705 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (857lei).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost in perioada analizata de 2.054 lei, cu 2,2% mai mare decat in octombrie 2011.
Majoritatea activitatilor din sectorul economic au beneficiat de o crestere a nivelului castigului salarial mediu net in comparatie cu luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost in crestere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Majorari semnificative au avut loc in alte activitati extractive (cu 29,2%), respectiv in fabricarea echipamentelor electrice, calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii anexe extractiei (intre 10% si 12%).
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
Scaderi ale castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale. Industria metalurgica (de 6,3%), respectiv sectorul fabricarii produselor din tutun (4,2%) au cunoscut cele mai mari dimninuari.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in invatamant (4%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, sanatate si asistenta sociala (1,2%), in urma platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici si administratie publica (1%), unde au fost platite sumele restante pentru diferite sporuri ori concediile de odihna.
Comparativ cu luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna noiembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 18,2% in sanatate si asistenta sociala, cu 18,0% in administratia publica, respectiv cu 13,3% in invatamant.
Sursa: INS