Au trecut de atunci aproape trei ani, perioada in care disponibilizarile si reducerile salariale au fost la ordinea zilei. Pretentiile de odinioara s-au taiat, romanul fiind din nou dispus sa munceasca mult pe bani putini.
In acesti termeni s-ar putea traduce rezultatele unui studiu care arata ca cheltuielile cu un angajat roman sunt cu 50% mai mici decat ale unui angajat din Europa de Vest, iar rentabilitatea medie a capitalului uman este cu 30% mai mare in Romania decat in Occident, fiind situata la acelasi nivel cu cea din Statele Unite.
„Totusi acest lucru nu trebuie inteles drept dovada unui nivel mai ridicat de productivitate in Romania, fiind mai degraba rezultatul costurilor salariale mai reduse", a explicat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania.
In 2010, companiile din domeniul bunurilor de consum au raportat cel mai scazut nivel al veniturilor per angajat, iar industria telecomunicatiilor si a tehnologiei a inregistrat cele mai mari venituri per angajat.
"Este imperativ pentru companii sa inceapa sa se preocupe inca de pe acum de loialitatea angajatilor pentru a preveni o eventuala hemoragie de talente odata ce conditiile de pe piata muncii se intorc in favoarea angajatilor din nou", a declarat Peter de Ruiter.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii