Pentru un contract de drepturi de autor (regizor spot, serial, film) se pot stabili sume de miliarde de lei.
Pâna la realizarea lucrarii (conform contract) pot trece 1 luna-3 ani. Se fac (sunt prevazute si in contract) mai multe plati intermediare.
Având in vedere ca:
a) Consideram ca pentru respectiva persoana este un venit profesional realizat ocazional si nu datoreaza contributii?
b) Daca venitul in acest caz nu mai e socotit ocazional, cum calculam contributiile in privinta plafonului?
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Exemplu: contract pentru 2 miliarde drepturi de autor regizor. Durata 2 ani (sept 2010-sept 2012). 2 plati in cursul anului 2010 insumând 100000 lei. in 2011: 10 plati insumând un miliard.
c) Credeti ca platile partiale (facute conform contract (si uneori si la cererea persoanei pot fi interpretate ca "venitul realizat" in luna respectiva?
d) Riscam sa fim intr-un mare conflict cu fiscul sau cu persoanele respective pe contractele in derulare. Aveti un sfat pentru aceasta situatie?
Raspuns:
In esenta, intrebarea dvs. se rezuma la când poate fi recunoscut un venit de catre o persoana fizica, respectiv la data efectuarii unei plati sau la data prestarii serviciului, având in vedere principiul contabilitatii de angajamente.
Cadrul normativ actual nu ofera un raspuns punctiform la aceasta intrebare, astfel ca va comunicam opinia noastra, opinie pe care am fi aplicat-o daca am fi fost organ fiscal competent sau am fi prezentat-o in fata instantei competente in cazul unui litigiu.
In opinia noastra, realizarea unui venit de catre o persoana fizica se constata la data la care platitorul de venit efectueaza o plata. Contabilitatea de angajamente nu este aplicabila realizarii venitului de catre persoana fizica.
Opinia noastra se intemeiaza pe urmatoarele 3 prevederi normative aplicabile direct sau similar unor alte tipuri de venituri:
- pct. 53 din HG 44/2004 privind normele de aplicare pentru art. 50 din Codul fiscal, ce stabileste:
-Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuala cuprinde sumele incasate in cursul anului”;
- art. 48 alin. (2) lit.a) din Codul fiscal, ce stabileste :Venitul brut cuprinde:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
- prevederile din OMFP 1040/2004 privind conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele ce realizeaza venituri din activitati independente, ce defineste venitul PFA ca realizat la data incasarii.
Nu putem fi de acord cu faptul ca platile fractionate de-a lungul anului sunt tratate ca realizate ocazional, având in vedere tocmai perioada lunga de desfasurare a activitatii si scopul contractului ce are obiect tocmai realizarea venitului de catre persoana fizica, in schimbul cesionarii unor drepturi de autor.
Astfel, având in vedere semnarea contractului de drepturi de autor inainte de efectuarea primelor plati, iar acestea se efectueaza ca urmare a unor angajamente contractuale, daca ambele parti au avut capacitate de exercitiu si de folosinta la data semnarii contractului, in opinia noastra, nici una dintre parti nu poate fi considerata ocazionala.
Prin urmare, plafonul celor 5 salarii medii brute pe economie prevazut la art. 17-18 din OUG 82/2010 se aplica lunar la data fiecarei plati. Daca intr-o luna sunt efectuate 2 plati, acestea se vor insuma, iar plafonul se va aplica la valoarea realizata in luna respectiva.
Pentru anul 2010 salariul mediu brut este de 1.836 lei, ceea ce duce la un plafon de 9.180 lei.
Plafonul este cel pentru care se achita contributiile de asigurari sociale si somaj dupa deducerea din venit a cotei de cheltuieli forfetare. Sumele ce depasesc acest plafon nu sunt supuse asigurarilor sociale si somajului, in termenii OUG 82/2010.
Ca si punct de vedere privind colaborarea atât cu organul fiscal, cât si cu persoana beneficiara a drepturilor de autor, consideram ca prima autoritate este indreptatita sa solicite plata asigurarilor sociale si a fondului de somaj pentru persoanele ce nu sunt pensionate si obtin venituri din drepturi de autor.
Desigur, nimeni nu doreste o relatie tensionata cu nici una dintre parti, insa persoana fizica trebuie sa inteleaga ca plata asigurarilor trebuie facuta de platitorul de venit prin retinerea sumelor din drepturile de autor.