Contract drepturi de autor. Plati intermediare

prim ajutordrepturi de autorplati intermediare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:

Pentru un contract de drepturi de autor (regizor spot, serial, film) se pot stabili sume de miliarde de lei.

Pâna la realizarea lucrarii (conform contract) pot trece 1 luna-3 ani. Se fac (sunt prevazute si in contract) mai multe plati intermediare.

Având in vedere ca:

a) Consideram ca pentru respectiva persoana este un venit profesional realizat ocazional si nu datoreaza contributii?

b) Daca venitul in acest caz nu mai e socotit ocazional, cum calculam contributiile in privinta plafonului?

Exemplu: contract pentru 2 miliarde drepturi de autor regizor. Durata 2 ani (sept 2010-sept 2012). 2 plati in cursul anului 2010 insumând 100000 lei. in 2011: 10 plati insumând un miliard.

c) Credeti ca platile partiale (facute conform contract (si uneori si la cererea persoanei pot fi interpretate ca "venitul realizat" in luna respectiva?

d) Riscam sa fim intr-un mare conflict cu fiscul sau cu persoanele respective pe contractele in derulare. Aveti un sfat pentru aceasta situatie?

Raspuns:

In esenta, intrebarea dvs. se rezuma la când poate fi recunoscut un venit de catre o persoana fizica, respectiv la data efectuarii unei plati sau la data prestarii serviciului, având in vedere principiul contabilitatii de angajamente.

Cadrul normativ actual nu ofera un raspuns punctiform la aceasta intrebare, astfel ca va comunicam opinia noastra, opinie pe care am fi aplicat-o daca am fi fost organ fiscal competent sau am fi prezentat-o in fata instantei competente in cazul unui litigiu.

In opinia noastra, realizarea unui venit de catre o persoana fizica se constata la data la care platitorul de venit efectueaza o plata. Contabilitatea de angajamente nu este aplicabila realizarii venitului de catre persoana fizica.

Opinia noastra se intemeiaza pe urmatoarele 3 prevederi normative aplicabile direct sau similar unor alte tipuri de venituri:

- pct. 53 din HG 44/2004 privind normele de aplicare pentru art. 50 din Codul fiscal, ce stabileste:

-Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuala cuprinde sumele incasate in cursul anului”;

- art. 48 alin. (2) lit.a) din Codul fiscal, ce stabileste :Venitul brut cuprinde:

a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;

- prevederile din OMFP 1040/2004 privind conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele ce realizeaza venituri din activitati independente, ce defineste venitul PFA ca realizat la data incasarii.

Nu putem fi de acord cu faptul ca platile fractionate de-a lungul anului sunt tratate ca realizate ocazional, având in vedere tocmai perioada lunga de desfasurare a activitatii si scopul contractului ce are obiect tocmai realizarea venitului de catre persoana fizica, in schimbul cesionarii unor drepturi de autor.

Astfel, având in vedere semnarea contractului de drepturi de autor inainte de efectuarea primelor plati, iar acestea se efectueaza ca urmare a unor angajamente contractuale, daca ambele parti au avut capacitate de exercitiu si de folosinta la data semnarii contractului, in opinia noastra, nici una dintre parti nu poate fi considerata ocazionala.

Prin urmare, plafonul celor 5 salarii medii brute pe economie prevazut la art. 17-18 din OUG 82/2010 se aplica lunar la data fiecarei plati. Daca intr-o luna sunt efectuate 2 plati, acestea se vor insuma, iar plafonul se va aplica la valoarea realizata in luna respectiva.

Pentru anul 2010 salariul mediu brut este de 1.836 lei, ceea ce duce la un plafon de 9.180 lei.

Plafonul este cel pentru care se achita contributiile de asigurari sociale si somaj dupa deducerea din venit a cotei de cheltuieli forfetare. Sumele ce depasesc acest plafon nu sunt supuse asigurarilor sociale si somajului, in termenii OUG 82/2010.

Ca si punct de vedere privind colaborarea atât cu organul fiscal, cât si cu persoana beneficiara a drepturilor de autor, consideram ca prima autoritate este indreptatita sa solicite plata asigurarilor sociale si a fondului de somaj pentru persoanele ce nu sunt pensionate si obtin venituri din drepturi de autor.

Desigur, nimeni nu doreste o relatie tensionata cu nici una dintre parti, insa persoana fizica trebuie sa inteleaga ca plata asigurarilor trebuie facuta de platitorul de venit prin retinerea sumelor din drepturile de autor.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prim ajutordrepturi de autorplati intermediare

Data aparitiei: 20 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contract drepturi de autor. Plati intermediare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]