Am ajuns la un numar de 4,44 milioane de persoane, efectivul salariatilor din economie la finalul lunii iulie a acestui an. Este nivelul maxim inregistrat din luna octombrie a anului 2009 si pana in prezent.
Si totusi...
Piata muncii mai are mult de recuperat pentru a ajunge la numarul mediu inregistrat in 2008, conform datelor INS.
Asa se face ca mai avem de recuperat inca 300.000 - 400.000 de locuri de munca pentru a ajunge la situatia de dinainte de criza.
Nu mai avem mult daca stam sa ne gandim ca am putea sa aducem inapoi in tara lucratorii plecati la munca in strainatate. Daca am avea si locurile de munca necesare si salariile care sa le ofere siguranta financiara dorita...
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
„Cresterea numarului de salariati este o consecinta a faptului ca firmele si-au majorat capacitatile de productie in Romania, in detrimentul statelor din Asia sau din Africa de Nord, pentru ca avem costurile inca scazute. Companiile straine, mai ales din domeniul manufacturii, si-au dat seama de oportunitatile de investitii si de dezvoltare in Romania, iar in perioada octombrie-noiembrie ma astept ca numarul de salariati sa fie si mai mare, pentru ca in mod traditional sunt cereri de angajari pe final de an, in perioada Craciunului, si va scadea pe la finalul lui decembrie- inceputul anului viitor”, a explicat Florin Godean, country manager al firmei de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara Adecco Romania, citat de Ziarul Financiar.
Acesta a mai precizat ca sectoarele cele mai active din punctul de vedere al angajarilor sunt:
- productia de componente auto si componente electronice
- industria serviciilor de externalizare
- industria IT
Conform lui Florin Godean, pentru ca numarul de salariati sa creasca este nevoie sa fie implementate actiuni specifice, pe termen lung.
" Pe langa angajamentele pe care si le-a luat guvernul in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii si imbunatatirea sistemului de educatie, cred ca ar trebui incurajate si cresterea investitiilor straine directe, prin anumite masuri. Reducerea CAS cu 5% a fost o masura bine primita, dar s-a adresat companiilor deja existente pe plan local”, a mai spus Florin Godean, citat de ZF.ro.