"Doresc o lamurire vis-a-vis de incadrarea in munca cu contract pe perioada nedeterminata a unui numar de angajati, care ulterior vor avea misiuni temporare in alta tara in baza unui contract de munca temporar. Pot sa-i incadrez pe perioada nedeterminata cu salariul minim pe economie, apoi suspend contractul nedeterminat in Revisal, apoi activez contractul de munca temporara conform legii cu precizarea utilizatorului din tara de destinatie (inclusiv salariul marit la nivelul minimum din tara respectiva)? In acest caz, ce perioada de proba aplic, cea ptr perioada nedeterminata de 90 zile sau perioada de proba in proportie cu durata contractului temporar?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 95 alin. (2) din Codul muncii:
(2) Agentul de munca temporara poate incheia cu salariatul temporar un contract de munca pe durata nedeterminata, situatie in care in perioada dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara.
Aceasta reglementare este foarte ciudata intrucat rezulta ca pe langa contractul individual de munca pe durata nedeterminata se incheie un contract de munca temporara pentru fiecare misiune.
Or, nu este posibila mentinerea contractului individual de munca pe durata nedeterminata si a contractului individual de munca pe durata determinata. Totodata, incheierea contractului individual de munca pe durata determinata nu poate constitui motiv pentru suspendarea contractului individual de munca pe durata nedeterminata. In aceste conditii, apreciez ca se incheie un contract de munca temporara pe durata nedeterminata, iar pentru fiecare misiune se poate incheia un act aditional la contractul individual de munca.
Astfel, in momentul in care se schimba utlizatorul se incheie act aditional in care se va mentiona noua misiune, noul utilizator, toate conditiile privind noua misiune etc. In situatia in care misiunea are loc in alt stat membru UE situatia se incadreaza la detasare transnationala conform Legii 16/2017 a detasarii transnationale. Prin urmare, in aceasta situatie se vor mentiona in actul aditional toatele elementele mentionate la art. 11^3 din Legea 16/2017 si art 18 din Codul muncii.
In actul aditional se mentioneaza si perioada de proba pentru misiunea respectiva conform art. 97 din Codul muncii:
Art. 97
Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de:
a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<