SSM: masuri de protectie a locurilor de munca in cazul persoanelor cu handicap

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 Martie 2017
14 Martie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
masuri de protectie muncapersoane cu dizabilitati muncescpersoane cu handicap angajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator ar trebui sa stie ca persoanele cu handicap se bucura de o protectie deosebita in ceea ce priveste reinsertia sociala si incheierea de raporturi de munca.

Ele pot fi incadrate in munca in conditiile legii, conform pregatirii lor profesionale si capacitatii fizice si intelectuale de care dispun, pe baza unui contract individual de munca (CIM).

Persoanele cu handicap nu sunt lipsite de capacitatea de munca, doar ca beneficiaza de o serie de masuri de protectie in ceea ce priveste accesul la locul de munca, desfasurarea acesteia etc.

Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap se poate face prin crearea de locuri de munca protejate, special organizate, in scopul eliminarii impedimentelor de orice fel, prin asigurarea inlesnirilor si adaptarilor corespunzatoare, precum si prin unitati protejate autorizate.

Persoanele cu handicap pot fi angajate pe piata libera a muncii, in forme protejate si cu munca la domiciliu, caz in care angajatorul are obligatia de a asigura transportul la si de la domiciliu al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate si al produselor finite pe care le realizeaza.

Este interzisa orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de handicap (art. 5 din Codul muncii).

Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba.

In cazul persoanelor cu handicap exista in legislatie doua perioade de proba: una prevazuta de Codul muncii, de 30 de zile, si una stabilita de Legea nr. 448/2006, de 45 de zile. Care din ele trebuie aplicata?


In ce ne priveste, consideram ca atunci cand a modificat Codul muncii, in 2011, legiuitorul a lasat din neaten$ie neschimbat art. 31 alin. (2) din Codul muncii, astfel incat perioada de proba este, in continuare, cea prevazuta de legea speciala (Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap), anume cea de 45 de zile.

Salariatii, persoane cu handicap, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare (art. 147 din Codul muncii).


IMPORTANT! Incadrarea in munca de persoane cu handicap este chiar obligatorie, pentru firmele care depasesc un anumit numar de salariati.

Astfel, agentii economici care au cel putin 50 de angajati, precum si autoritatile si institutiile publice au obligatia de a angaja persoane cu handicap cu contract individual de munca intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]