Proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - ce se MODIFICA?

legea nr. 448/2006incadrare persoane cu dizabilitatigrad de handicap
Proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - ce se MODIFICA?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicat in transparenta decizionala, in cadrul site-ului Ministerului Muncii, avand ca termen 01.03.2023-14.03.2023.
 
Ce modificari se preconizeaza?
 
Ca urmare a actiunilor de control a rezultat faptul ca, pentru un procent de 10% din totalul dosarelor analizate, s-a constatat insuficienta documentelor justificative ori a datelor din aceste documente, relevante pentru situatia medicala a beneficiarului, adica persoana cu handicap, in situatia expusa.
 
Asadar, in nota de fundamentare se poate vedea ca: "In conformitate cu prevederile art. 902 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia superioara poate dispune, prin decizie, reevaluarea persoanelor adulte cu handicap, ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale sau ca urmare a autosesizarii."
 
"Schimbari preconizate:
 
Este necesar ca, din intelesul acordat actiunii de autosesizare a Comisiei superioare, sa fie reglementata distinct situatia in care informatiile relevante in domeniu ajung la cunostinta Comisiei ca urmare a actiunii unei alte persoane si nu prin activitatea directa a Comisiei.
 
Astfel, prin sesizare rezonabila se intelege actiunea de a aduce la cunostinta Comisiei superioare posibilitatea unei incadrari nelegale in grad si tip de handicap a unei persoane, sustinuta prin inscrisuri justificative relevante, altele decat cele care au stat la baza emiterii certificatului de incadrare in grad si tip de handicap.
 
Prin persoana interesata se intelege orice persoana fizica care invoca protejarea unui interes privat propriu sau persoana juridica care actioneaza pentru protejarea unui interes general.
 
De asemenea, avand in vedere faptul ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati asigura monitorizarea si controlul respectarii drepturilor persoanelor cu handicap, se introduce mentiunea potrivit careia actiunile de control sa poata fi dispuse atat prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, precum si prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati."
 
...mai multe poti citi AICI.
 
 
Daca OUG va intra in vigoare, legea nr. 448/2006 va avea urmatoarele modificari si completari:
 
 
"Art. I – Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 1 din 03 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(...)
 
6. La articolul 78, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu urmatorul cuprins:
"(2^1) La stabilirea procentului prevazut la alineatul (2) nu se iau in calcul asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav angajati in conditiile legii."
 
 
La art. 78 alin. (2) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede faptul ca "autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati". Intrucat asistentii personali reprezinta un serviciu social al carui numar de angajati este variabil, depinde de numarul persoanelor cu handicap grav de pe raza teritoriala a unitatii administrativ-teritoriala si este stabilit in afara organigramei proprii a institutiei, se impune reglementarea faptului ca asistentii personali nu sunt cuprinsi la calculul procentului stabilit la art. 78 alin. (2) din lege."
 
 
...Lista completa a MODIFICARILOR o poti citi AICI >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea nr. 448/2006incadrare persoane cu dizabilitatigrad de handicap

Data aparitiei: 02 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - ce se MODIFICA? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]