Proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - ce se MODIFICA?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
02 Martie 2023
02 Martie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
legea nr. 448/2006incadrare persoane cu dizabilitatigrad de handicap
Proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - ce se MODIFICA?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicat in transparenta decizionala, in cadrul site-ului Ministerului Muncii, avand ca termen 01.03.2023-14.03.2023.
 
Ce modificari se preconizeaza?
 
Ca urmare a actiunilor de control a rezultat faptul ca, pentru un procent de 10% din totalul dosarelor analizate, s-a constatat insuficienta documentelor justificative ori a datelor din aceste documente, relevante pentru situatia medicala a beneficiarului, adica persoana cu handicap, in situatia expusa.
 
Asadar, in nota de fundamentare se poate vedea ca: "In conformitate cu prevederile art. 902 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia superioara poate dispune, prin decizie, reevaluarea persoanelor adulte cu handicap, ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale sau ca urmare a autosesizarii."
 
"Schimbari preconizate:
 
Este necesar ca, din intelesul acordat actiunii de autosesizare a Comisiei superioare, sa fie reglementata distinct situatia in care informatiile relevante in domeniu ajung la cunostinta Comisiei ca urmare a actiunii unei alte persoane si nu prin activitatea directa a Comisiei.
 
Astfel, prin sesizare rezonabila se intelege actiunea de a aduce la cunostinta Comisiei superioare posibilitatea unei incadrari nelegale in grad si tip de handicap a unei persoane, sustinuta prin inscrisuri justificative relevante, altele decat cele care au stat la baza emiterii certificatului de incadrare in grad si tip de handicap.
 
Prin persoana interesata se intelege orice persoana fizica care invoca protejarea unui interes privat propriu sau persoana juridica care actioneaza pentru protejarea unui interes general.
 
De asemenea, avand in vedere faptul ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati asigura monitorizarea si controlul respectarii drepturilor persoanelor cu handicap, se introduce mentiunea potrivit careia actiunile de control sa poata fi dispuse atat prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, precum si prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati."
 
...mai multe poti citi AICI.
 
 
Daca OUG va intra in vigoare, legea nr. 448/2006 va avea urmatoarele modificari si completari:
 
 
"Art. I – Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 1 din 03 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(...)
 
6. La articolul 78, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu urmatorul cuprins:
"(2^1) La stabilirea procentului prevazut la alineatul (2) nu se iau in calcul asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav angajati in conditiile legii."
 
 
La art. 78 alin. (2) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede faptul ca "autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati". Intrucat asistentii personali reprezinta un serviciu social al carui numar de angajati este variabil, depinde de numarul persoanelor cu handicap grav de pe raza teritoriala a unitatii administrativ-teritoriala si este stabilit in afara organigramei proprii a institutiei, se impune reglementarea faptului ca asistentii personali nu sunt cuprinsi la calculul procentului stabilit la art. 78 alin. (2) din lege."
 
 
...Lista completa a MODIFICARILOR o poti citi AICI >>>
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]