Prescriptia executarii amenzii contraventionale in dreptul muncii

Gabriela Dita
Gabriela Dita
08 Octombrie 2014
08 Octombrie 2014
Gabriela Dita
Gabriela Dita
amenzi contraventionaleamenda contraventionalacontrol itmcontraventie dreptul munciiprescriptia executarii amenzii contraventionale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Diferit de institutia prescriptiei aplicarii sanctiunii contraventionale, legiuitorul a reglementat si prescriptia executarii sanctiunii contraventionale.

Spre deosebire de prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale, care determina imposibilitatea aplicarii unei sanctiuni contraventionale ca raspus la comiterea unei fapte ilicite, in cazul prescriptiei executarii sanctiunii contraventionale, nu se mai poate cere executarea sanctiunii contraventionale aplicate de catre inspectorul de munca.

ATENTIE!
Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

Exemplu
Inspectoratul teritorial de munca aplica sanctiunea contraventionala principala a amenzii unui contravenient, in lipsa acestuia.
In conditiile art. 14, art. 25 alin. (2), respectiv art. 26 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, comunicarea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si a instiintarii de plata, trebuie efectuata in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

Deosebim urmatoarele momente cu relevanta in aplicarea respectiv in executarea sanctiunii contraventionale aplicate
Termenul de 6 luni pentru aplicarea sanctiunii contraventionale, curge de la momentul savarsirii faptei ilicite, sau dupa caz, de la momentul constatarii faptei ilicite, in cazul contraventiilor continue.

Nerespectarea acestui termen, duce la imposibilitatea inspectorului de munca de a aplica sanctiunea contraventionala a amenzii.

Termenul de 1 luna pentru comunicarea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si a instiintarii de plata, curge de la data incheierii procesului verbal.

Nerespectarea acestui termen, duce la imposibilitatea organelor statale de a obtine executarea silita a sumei de bani reprezentand amenda contraventionala aplicata de inspectorul de munca.

Cititi si: Ghid Complet: Prescriptia aplicarii amenzii contraventionale





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]