In a doua jumatate a lunii incheiate, Inspectia Muncii a derulat o campanie de controale ITM prin care a verificat suspendarea si executarea contractelor de munca.
“Avand in vedere obiectivele specifice ale Inspectiei Muncii stabilite atat prin lege, cat si prin Programul cadru de actiuni pentru anul 2020 precum si situatia existenta pe piata muncii in contextul crizei generate de pandemia cu virusul COVID-19, printre efectele produse numarandu-se si acela al suspendarii unui numar mare de contracte individuale de munca, in perioada 15 iunie – 22 august 2020 s-a desfasurat Campania nationala privind verificarea modului in care angajatorii respecta prevederile legale referitoare la suspendarea si executarea contractelor individuale de munca.
Campania a fost organizata in contextul in care primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat constituie munca nedeclarata si tinand cont de faptul ca au fost semnalate si constatate cazuri in care salariati cu contractul suspendat au continuat sa lucreze pentru acelasi angajator”, se arata in comunicatul institutiei.
Potrivit Inspectiei Muncii, obiectivele campaniei au fost:
Identificarea angajatorilor care au primit la munca salariati pe perioada suspendarii contractelor individuale de munca si determinarea acestora sa respecte prevederile legale in domeniul relatiilor de munca;
Cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca;
Diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatori a prevederilor legale;
Eliminarea neconformitatilor constatate prin dispunerea de masuri obligatorii.
Ca urmare a controalelor desfasurate la 104 agenti economici, la 11 dintre dintre acestia au fost identificate 14 persoane prestand munca nedeclarata :
7 persoane munceau fara a avea intocmite contracte individuale de munca ;
5 persoane desfasurau activitate in perioada de suspendare a contractului individual de munca ;
2 persoane lucrau in afara programului stabilit prin contractele individuale de munca cu timp partial .
Ca urmare a contraventiilor constatate au fost aplicate 11 amenzi contraventionale in valoare totala de 280.000 lei.
ATENTIE! Astfel de nereguli vor fi sanctionate si pe viitor!
Potrivit institutiei, pe langa munca nedeclarata, inspectorii de munca au constatat si alte neconformitati referitoare la :
- nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara;
- nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de catre fiecare salariat;
- nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal;
- nerespectarea obligatiei de eliberare a adeverintei de vechime in munca la incetarea activitatii salariatului.
- Amenzile aplicate pentru alte fapte contraventionale decat munca nedeclarata au fost in suma totala de 25.000 lei.
Avand in vedere si scopul preventiv al controalelor dar si faptul ca deficientele constatate nu aveau o gravitate accentuata inspectorii de munca au aplicat 102 avertismente pentru:
- nerespectarea dispozitiilor legale privind sarbatorile legale;
- nerespectarea prevederilor privind munca suplimentara ;
- nerespectarea obligatiei pastrarii copiei contractului individual de munca pentru toti salariatii din locul de munca respectiv ;
- nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor suspendarii contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.
Pentru toate deficientele constatate au fost dispuse un numar de 265 masuri de remediere cu termen fix sau permanent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<