Inspectia Muncii a aplicat, la nivel national, amenzi in valoare de peste 270.000 de euro.
Munca la negru continua sa fie o prioritate pentru inspectorii de munca. Dintre ce1 113 lucratori la negru depistati, 35 au fost inregistrati in judetul Cluj. La nivel national, sanctiunile pentru cazurile de munca la negru au insumat peste 270.000 de lei.
Un total de 291 de angajatori au fost sanctionati in domeniul relatiilor de munca.
ITM a aplicat amenzi in valoare de 750.000 de lei pentru nereguli privind relatiile de munca. S-au facut 8 propuneri de cercetare penala in cazul primirii la munca a mai mult de 5 persoane fara contracte individuale de munca.
Amenzile pe linie de SSM au depasit suma de 450.000 de lei.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Peste 40 de evenimente urmeaza sa fie cercetate, pentru a fi sau nu incadrate ca accidente de munca. La un singur loc de munca a fost sistata activitatea. Inspectorii au dispus 5 opriri de echipamente.
Inspectorul general de stat a facut precizari legate de amenzile ITM, afirmand ca acestea nu se acorda "dupa un plan prestabilit". De asemenea, a subliniat importanta preventiei, atat din partea angajatorilor cat si a organelor de control.
"Ne concentram pe impactul actiunilor de sustinere eficienta a securitatii si sanatatii in munca prin politici comunce si implicare a tuturor celor responsabili. In acelasi timp urmarim cresterea gradului de constientizare a angajatilor si salariatilor cu privire la necesitatea muncii legale", a mai declarat Dantes Nicolae Bratu.
Sursa: inspectiamuncii.ro