Valabil la 8.09.2011
In ceea ce priveste intemeierea unei asociatii reprezentative pentru angajati, aceasta obligatie revine angajatorului care va trebui sai ii consulte pe lucratori si/sau pe reprezentantii acestora in mai multe imprejurari.
In concret, un reprezentant al lucratorilor va trebui consultat de catre angajator atunci cand acesta din urma ia masuri care ar putea influenta in mod semnificativ securitatea si sanatatea in munca, cand sunt desemnati lucratorii care se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, lucratorii care aplica masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor; cand se recurge la servicii externe de prevenire si protectie sau cand sunt organizate si planificate instruirile in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii acestora - persoana aleasa, selectata sau desemnata de catre lucratori, in conformitate cu prevederile legale, pentru a-i reprezenta in problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii in munca.
Numarul de reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, care se aleg, va fi stabilit prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din organizație.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Numarul minim reprezentanti ai lucratorilor va fi stabilit dupa cum urmeaza:
• organizatiile care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv - 1 reprezentant;
• organizatiile care au intre 50 si 100 de lucratori inclusiv - 2 reprezentanti;
• organizatiile care au intre 101 si 500 de lucratori inclusiv - 3 reprezentanti;
• organizatiile care au intre 501 si 1.000 de lucratori inclusiv - 4 reprezentanti;
• organizatiile care au intre 1.001 si 2.000 de lucratori inclusiv - 5 reprezentanti;
• organizatiile care au intre 2.001 si 3.000 de lucratori inclusiv - 6 reprezentanti;
• organizatiile care au intre 3.001 si 4.000 de lucratori inclusiv - 7 reprezentanti;
• organizatiile care au peste 4.000 de lucratori - 8 reprezentanti.
Astfel, reprezentantii lucratorilor au dreptul de a face propuneri in scopul diminuarii riscurilor pentru lucratori si/sau in scopul eliminarii surselor de pericol si sa va solicite dvs., in calitate de angajator, sa luati masuri corespunzatoare in acest sens. De asemenea, acestia au dreptul de a-si desfasura activitatile prevazute de lege in domeniul securitatii si sanatatii in munca fara sa fie prejudiciati din aceasta cauza.
Alte drepturi:
- Sa apeleze la autoritatile competente, in cazul in care considera ca masurile adoptate si mijloacele utilizate de catre angajator nu sunt suficiente pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca;
- Sa-si prezinte observatiile inspectorilor de munca si inspectorilor sanitari, in timpul vizitelor de control ale acestora.
Reprezentantii lucratorilor sunt indreptatiti prin lege sa desfasoare urmatoarele activitati:
- colaboreaza cu angajatorul pentru imbunatatirea conditiilor de securitate si sanatate in munca;
- insotesc echipa care efectueaza evaluarea riscurilor;
- ajuta lucratorii sa constientizeze necesitatea aplicarii masurilor de securitate si sanatate in munca;
- aduc la cunostinta angajatorului sau comitetului de securitate si sanatate in munca propunerile lucratorilor referitoare la imbunatatirea conditiilor de munca;
- urmaresc realizarea masurilor din planul de prevenire si protectie;
- informeaza autoritatile competente asupra nerespectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Pentru a nu risca o amenda contraventionala care poate ajunge pana la 5.000 de lei, trebuie sa asigurati accesul reprezentantilor lucratorilor la evaluarea riscurilor si masurile de protectie care trebuie luate, evidenta si rapoartele privind accidentele de munca, informatiile privind masurile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, informatiile provenind de la institutiile de control si autoritatile competente in domeniu.