Angajatul refuza sa isi ia concediu de odihna. Cum il putem obliga?

06 August 2014
06 August 2014
concediu de odihnaconcediu odihnaconcedii de odihnaconcedii 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



"Cum putem obliga un angajat sa isi utilizeze concediul de odihna (20 zile) aferent exact perioadei ian 2014 - august 2014 plus rest din 2013, neaparat in luna august 2014, luna in care firma nu are activitate pentru acel angajat?

Subliniez ca in urma discutiilor purtate cu acest angajat, el nu doreste decat 10 zile concediu, in restul lunii dorind sa munceasca.", mentioneaza in cadrul unei spete angajatorii pe PortalCodulMuncii.ro.

Ce spun expertii in aceasta situatie?



Nu uitati faptul ca dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si se efectueaza in fiecare an.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Asa cum spune legislatia in vigoare,  in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

In concluzie, concediul de odihna se efectueaza la cererea salariatului potrivit programarii stabilite de angajator, la sfarsitul anului trecut pentru anul 2014, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Angajatorul nu poate obliga salariatul sa intre in concediu decat in situatia in care partile au convenit perioada in care salariatul urmeaza sa efectueze concediul de odihna iar acesta nu respecta invoiala.


Raspuns oferit de expertii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]