Asadar, aceasta programare, colectiva sau individuala, se face de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
IMPORTANT! Consultarea poate interveni pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
"Ne puteti explica la ce se refera acea perioada de 3 luni specificata la art. 148 alin. (2) si alin. (3)?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Precizam inca de la inceput ca in cazul programarilor colective, perioadele de concediu trebuie sa aiba o durata minima (3 luni) fara sa se prevada durata maxima; acesta insa nu va putea fi decat sfarsitul anului pentru care acele concedii sunt programate.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In cazul programarilor individuale, dimpotriva, perioada prevazuta in care salariatul are dreptul de a efectua concediul este una maxima (de 3 luni).
Alineatul (4) arata obligatia salariatului de a solicita efectuarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anterior efectuarii acestuia.
ATENTIE: acesta este termenul minim, iar salariatul poate face solicitarea si anterior acestui termen, de pilda, cu 65, 70 sau 80 de zile etc. inainte.
Concediul de odihna presupune neprestarea muncii de catre salariati, precum si faptul ca angajatorul este cel care organizeaza activitatea, si pentru evitarea abuzurilor angajatorului in acordarea concediilor de odihna, dar si a tentatiei salariatilor de a beneficia de concediu de odihna toti in aceeasi perioada. Tocmai de aceea legiuitorul a reglementat organizarea planificata a concediului de odihna.
Angajatorul are obligatia, la finalul fiecarui an, sa planifice organizarea concediilor tuturor salariatilor.
Sursa: PortalCodulMuncii