Cum se realizeaza planificarea concediilor de odihna. Ce prevede Codul muncii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Martie 2017
03 Martie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
planificare concedii de odihnaconcediu se odihna 2017art.148 Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat ca potrivit art. 148 din Codul muncii in scopul efectuarii, concediul de odihna trebuie in prealabil programat.

Asadar, aceasta programare, colectiva sau individuala, se face de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

IMPORTANT! Consultarea poate interveni pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

"Ne puteti explica la ce se refera acea perioada de 3 luni specificata la art. 148 alin. (2) si alin. (3)?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Precizam inca de la inceput ca in cazul programarilor colective, perioadele de concediu trebuie sa aiba o durata minima (3 luni) fara sa se prevada durata maxima; acesta insa nu va putea fi decat sfarsitul anului pentru care acele concedii sunt programate.

In cazul programarilor individuale, dimpotriva, perioada prevazuta in care salariatul are dreptul de a efectua concediul este una maxima (de 3 luni).

Alineatul (4) arata obligatia salariatului de a solicita efectuarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anterior efectuarii acestuia.

ATENTIE: acesta este termenul minim, iar salariatul poate face solicitarea si anterior acestui termen, de pilda, cu 65, 70 sau 80 de zile etc. inainte.

Concediul de odihna presupune neprestarea muncii de catre salariati, precum si faptul ca angajatorul este cel care organizeaza activitatea, si pentru evitarea abuzurilor angajatorului in acordarea concediilor de odihna, dar si a tentatiei salariatilor de a beneficia de concediu de odihna toti in aceeasi perioada. Tocmai de aceea legiuitorul a reglementat organizarea planificata a concediului de odihna.

Angajatorul are obligatia, la finalul fiecarui an, sa planifice organizarea concediilor tuturor salariatilor.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]