Instruirea lucratorilor in domeniul Securitatii si Sanatatii in munca

Maria Nicutar
Maria Nicutar
24 Februarie 2016
24 Februarie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
Instruirea lucratorilor in domeniul Securitatii si Sanatatii in muncainstruire ssminstruire periodicainstruire introductiv-generalainstruire la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, reprezinta obligatia angajatorului de a asigura conditii corespunzatoare pentru ca fiecare lucrator sa primeasca instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Instruirea in domeniul SSM are ca scop insusirea cunostintelor si formarea deprinderilor de securitate si sanatate in munca. Sunt informatii care, la un moment dat, ar putea sa ii salveze viata lucratorului vizat.

Legea nr. 319 din 2006 SSM

Orice loc de munca presupune anumite riscuri profesionale. Sarcina angajatorului, prin lucratorii sai desemnati, prin reprezentantii salariatilor cu atributii SSM, prin serviciile interne SSM sau prin serviciile externe SSM, este de a asigura prevenirea si protectia salariatilor, supravegherea sanatatii salariatilor si diminuarea riscului de accident si imbolnavire profesionala.

O mare parte dintre accidentele de munca si o mare parte dintre cazurile de imbolnavire profesionala sunt legate in mod direct si indirect de lipsa de instruire a lucratorilor sau de instruirea neadecvata sau insuficienta.

Asa cum bine stim, instruirea in domeniul SSM se asigura:

- la angajare
- la schimbarea locului de munca sau la transfer
- la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent
- la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucru
- la executarea unor lucrari speciale.

Instruirea trebuie sa fie intotdeauna adaptata evolutiei riscurilor sau aparitiei unor noi riscuri. De asemenea, instruirea trebuie efectuata ori de cate ori este necesar.


Asa cum este evident, instruirea lucratorilor nu trebuie sa presupuna niciun fel de cheltuiala pentru lucratori sau pentru reprezentantii lor.

Un alt aspect esential de retinut este faptul ca instruirea trebuie sa se realizeze in timpul programului de lucru. Perioada in care se desfasoara instruirea reprezinta timp de munca.

Toti lucratorii sunt obligati sa isi desfasoare activitatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea lor, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.


Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:

- instruirea introductiv-generala
- instruirea la locul de munca
- instruirea periodica

Conform HG. 1425/2006, Normele de aplicare a Legii nr. 316 din 2006, rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul SSM se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.

Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si verificat instruirea.

Nu uitati faptul ca fisele de instruire individuale vor fi pastrate de conducatorul locului de munca si la ele vom anexa obligatoriu o copie a ultimei fise de aptitudini completata de Medicul de Medicina Muncii.


Fisa de instruire individuala se va pastra in unitate de la momentul angajarii si pana la data la care raporturile de munca au incetat cu lucratorul in cauza.


Instruirea introductiv-generala

Se realizeaza in urmatoarele situatii delimitate de HG 1425/2006:

a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit a) din lege;
b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
d) lucratorului pus la dispozitiei de catre un agent de munca temporar.


Scopul instruirii introductiv-generale este de informare asupra activitatilor specifice intreprindere/ unitatii respective, riscurile pentru securitate si santatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/ sau unitatii, in general.

Cine realizeaza Instruirea introductiv- generala:

1. Angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul SSM  SAU
2. Lucratorul desemnat  SAU
3. Un lucator al serviciului intern SSM  SAU
4. Serviciul extern SSM.


Asa cum prevede HG 1425/2006, instruirea introductiv-generala se face individuale sau in grupuri de maxim 20 de persoane!


Probleme expuse, in principal, in cadrul instruirii introductiv-generale:

- legislatia SSM
- consecinte posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei SSM
- riscuri de accidentare si imbolnavire specifice unitatii
- masuri pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.

Mare atentie la faptul ca instruirea introductiv-generala trebuie sa se finalizeze cu test de verificare a cunostintelor lucratorilor.

NU puteti angsaja lucratorii care nu si-au insusit cunostintele prezentate la instruirea introductiv-generala.


Instruirea la locul de munca

Se realizeaza dupa instruirea introductiv-generala si va contine date esentiale despre riscruile SSM, precum si masurile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca/ post/ functie.

Instruirea la locul de munca se realizeaza in grupe de maxim 20 de persoane.


Ce informatii cuprinde instruirea la locul de munca:

- informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca/ postului de lucru;

- prevederile instructiunilor proprii elaborate pentru locul de munca si/sau postul de lucru;

- masuri la nivelul locului de munca privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evaluarea lucratorilor, precum si in cazul pericolului grav si iminent;

- prevederi ale reglementarilor de SSM privind activitati specifice ale locului de munca/ postului de lucru;

- demonstratii practice privind activitatea pe care lucratorul in cauza o va desfasura si exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.

 
Instruirea periodica

Se realizeaza de catre conducatorul locului de munca si nu poate avea interval mai mare de 6 luni de la ultima etapa a instruirii periodice.

Atentie la faptul ca pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de maxim 12 luni.


Scopul instruirii periodice este de reimprospatare si actualizare a cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.




NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]