Care sunt regulile de tin cont in vederea efectuarii instructajului la modificarea locului de munca? De ce prevederi tinem cont pentru a evita orice sanctiune in domeniu?
In primul rand, vom tine cont de prevederile art. 90, alin (2) din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea la locul de munca este obligatorie si in cazul lucratorilor carora li se schimba locul de munca in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.
Atentie! Conducatorul direct al noului loc de munca va efectua instruirea la locul de munca.
Instruirea la noul loc de munca nu va avea o durata mai mica de 8 ore si se va stabili prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
De asemenea, tinem cont de faptul ca instruirea la noul loc de munca se va realiza pe baza tematicilor de instruire si trebuie sa cuprinda si informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru respectiv.
Atentionam si asupra faptului ca inceperea efectiva a activitatii la noul loc de munca de catre lucratorul instruit se va permite doar dupa ce se vor verifica cunostintele sale. Acest lucru se realizeaza de catre seful ierarhic superior celui care a facut instruirea si se consemneaza in fisa de instruire individuala.
Nu uitati! Legea nu permite evitarea instruirii la locul de munca in cazul modificarii locului de munca in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.
Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro