Instructajul SSM pentru voluntari in cadrul unui ONG

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
25 Martie 2015
25 Martie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
instructaj ssmssmInstruirea la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analizam in randurile urmatoare situatia unei asociatii non-profit si a ideii de colaborare cu voluntari. Precizam faptul ca asociatia nu are niciun angajat, doar consiliu de conducere.

Cu ajutorul specialistilor vom afla cum se procedeaza pentru realizarea instructajului ssm pentru fisa de protectie a voluntarului privind securitatea si sanatatea in munca in activitatile de voluntariat.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

"Potrivit prevederilor art. 3 din Legea securitatii si sanatatii in munca, nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta lege se aplica in toate sectoarele de activitate, atat publice, cat si private.

Totodata, conform art. 5 lit.a) si c) din acelasi act normativ, persoanele care desfasora activitati de voluntariat sunt considerate din punct de vedere al legislatiei in domeniul ssm, ca fiind alti participanti la procesul de munca si astfel asimilati lucratorilor.

In ceea ce priveste instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit art. 77-100 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta cuprinde trei faze, respectiv: instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca si instruirea periodica.

Instruirea introductiv-generala se face, potrivit art. 83 lit. a) din Norme, la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege, deci si voluntarilor. In functie de modul in care au fost organizate activitatile de prevenire si protectie la nivelul ONG-ului, instruirea introductiv-generala se face de catre:

a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.

Instruirea la locul de munca si instruirea periodica se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83 (inclusiv voluntarilor), de catre conducatorul direct al locului de munca (persoana care atribuie sarcinile voluntarilor in cazul dvs.)."

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]