"Va rog sa precizati care ar fi cea mai buna practica in elaborarea tematicii de instruire periodica in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Ar fi suficient ca tematica de instruire periodica sa cuprinda doar aspecte din instructiunile proprii sau ar trebui sa contina si trimitere la articole din actele normative care reglementeaza securitatea si sanatatea in munca? Ar fi suficient ca tematica de instruire periodica sa cuprinda doar articole din actele normative? In conditiile cercetarii unui accident de munca de catre autoritati (invaliditate evidenta deces) acestia ar putea sa evidentieze ca aspect negativ faptul ca tematica de instruire nu ar fi corect elaborata din acest motiv?"
Raspunsul specialistilor:
Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor si are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM! Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil - Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control, detalii AICI >>>
Instruirea periodica se va efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator, care vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.
Instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca completeaza prevederile legale privind securitatea si sanatate in munca si sunt adaptate specificului si conditiilor concrete de activitate din unitatea emitenta.
In acest context, tematicile trebuie sa fie elaborate ca o compilatie intre articolele relevante din actele normative cu incidenta asupra activitatilor desfasurate si capitole din instructiunile proprii care stabilesc cerinte obligatorii pentru locurile de munca respective.
Informatiile cuprinse in tematicile de instruire trebuie aduse la cunostinta salariatilor pe baza de semnatura olografa sau electronica.
Ca urmare a unui eveniment, obligatoriu, se va efectua o cercetare pentru a se stabili imprejurarile si cauzele producerii acestuia.
Faptele care sunt considerate ca fiind cauza producerii evenimentului se pot retine in sarcina unui lucrator numai in cazul in care angajatorul a facut dovada ca si-a respectat obligatia de a implementa masurile prevazute la art. 7, alin. (1) si (2), respectiv:
a) asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea si instruirea lucratorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca.
In acest, sens se poate retine ca si cauza principala o instruire insuficienta si neadecvata a salariatului accidentat sau a celui care a generat evenimentul daca se constata ca acestia nu au fost instruiti referitor la cerintele obligatorii ssm pentru locul de munca respectiv gen:
In tematici nu au fost cuprinse IPssm specifice elaborate a caror respectare putand sa evite producerea evenimentului;
In tematici nu au fost cuprinse capitole din legislatia ssm care ar fi putut sa evite evenimentul;
In tematici nu au fost cuprinse IPssm intrucat nu au fost elaborate pentru activitatile desfasurate
Exemple concrete:
1.Un salariat a produs un accident de munca de circulatie intrucat angajatorul nu i-a prelucrat IPssm pentru utilizatorii auto.
2.Un salariat a cazut de la inaltime, intrucat nu a fost instruit pentru utilizarea scarilor postabile.
3.Un salariat a fost electrocutat intrucat nu i s-a adus la cunostinta ca nu trebuia sa efectueze o mentenanta neautorizat la un polizor electric portabil.
4.Un salariat a fost accidentat intrucat nu a fost instruit cum sa realizeze suspendarea unui autovehicul cu scopul inlocuirii unei roti de rezerva.
Toate aceste aspecte pot fi constatate prin analizarea unor tematici de instruire.
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in securitate si sanatate in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<