Norme SSM - elaborarea tematicii de instruire periodica. Sfaturi utile

tematica instruire perioadanorme ssm instruire periodica
Norme SSM - elaborarea tematicii de instruire periodica. Sfaturi utile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rog sa precizati care ar fi cea mai buna practica in elaborarea tematicii de instruire periodica in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Ar fi suficient ca tematica de instruire periodica sa cuprinda doar aspecte din instructiunile proprii sau ar trebui sa contina si trimitere la articole din actele normative care reglementeaza securitatea si sanatatea in munca? Ar fi suficient ca tematica de instruire periodica sa cuprinda doar articole din actele normative? In conditiile cercetarii unui accident de munca de catre autoritati (invaliditate evidenta deces) acestia ar putea sa evidentieze ca aspect negativ faptul ca tematica de instruire nu ar fi corect elaborata din acest motiv?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor si are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
 
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM! Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil - Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control, detalii AICI >>>
 
Instruirea periodica se va efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator, care vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.
 
Instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca completeaza prevederile legale privind securitatea si sanatate in munca si sunt adaptate specificului si conditiilor concrete de activitate din unitatea emitenta.
 
In acest context, tematicile trebuie sa fie elaborate ca o compilatie intre articolele relevante din actele normative cu incidenta asupra activitatilor desfasurate si capitole din instructiunile proprii care stabilesc cerinte obligatorii pentru locurile de munca respective.
 
Informatiile cuprinse in tematicile de instruire trebuie aduse la cunostinta salariatilor pe baza de semnatura olografa sau electronica.
Ca urmare a unui eveniment, obligatoriu, se va efectua o cercetare pentru a se stabili imprejurarile si cauzele producerii acestuia.
 
Faptele care sunt considerate ca fiind cauza producerii evenimentului se pot retine in sarcina unui lucrator numai in cazul in care angajatorul a facut dovada ca si-a respectat obligatia de a implementa masurile prevazute la art. 7, alin. (1) si (2), respectiv:
 
    a) asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor;
    b) prevenirea riscurilor profesionale;
    c) informarea si instruirea lucratorilor;
    d) asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca.
 
In acest, sens se poate retine ca si cauza principala o instruire insuficienta si neadecvata a salariatului accidentat sau a celui care a generat evenimentul daca se constata ca acestia nu au fost instruiti referitor la cerintele obligatorii ssm pentru locul de munca respectiv gen:
 
In tematici nu au fost cuprinse IPssm specifice elaborate a caror respectare putand sa evite producerea evenimentului;
In tematici nu au fost cuprinse capitole din legislatia ssm care ar fi putut sa evite evenimentul;
In tematici nu au fost cuprinse IPssm intrucat nu au fost elaborate pentru activitatile desfasurate
 
Exemple concrete:
 
1.Un salariat a produs un accident de munca de circulatie intrucat angajatorul nu i-a prelucrat IPssm pentru utilizatorii auto.
2.Un salariat a cazut de la inaltime, intrucat nu a fost instruit pentru utilizarea scarilor postabile.
3.Un salariat a fost electrocutat intrucat nu i s-a adus la cunostinta ca nu trebuia sa efectueze o mentenanta neautorizat la un polizor electric portabil.
4.Un salariat a fost accidentat intrucat nu a fost instruit cum sa realizeze suspendarea unui autovehicul cu scopul inlocuirii unei roti de rezerva.
 
Toate aceste aspecte pot fi constatate prin analizarea unor tematici de instruire.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in securitate si sanatate in munca.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tematica instruire perioadanorme ssm instruire periodica

Data aparitiei: 08 Iulie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Norme SSM - elaborarea tematicii de instruire periodica. Sfaturi utile Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post instructor de aerobicfitnessIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un draft de fisa de post pentru pozitia de instructor de aerobic-fitness - cod 342304 (cu atributii de trainer yoga).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentru zugravIntrebare: As dori o fisa post pentru zugrav .Multumesc !
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]