Editorial, 27.10.2008 - Gabriela Chirazof
La 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare Legea nr. 200/2006, lege ce transpune Directiva Consiliului nr. 80/987/CEE privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la protectia salariatilor in cazul insolvabilitatii angajatorului, cu modificarile aduse prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr. 2002/74/CE.
Este legea care constituie Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale si care stabileste, totodata, o noua contributie in sarcina angajatorilor.
Din acest fond se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa.
Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare, in cota de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati.
Fondul total de salarii brute lunare include:
a) salariile de baza;
b) salariile de baza aferente personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, corespunzatoare functiilor in care persoanele respective sunt incadrate in tara;
c) sporurile, adaosurile si indemnizatiile;
d) salariile de merit;
e) sumele realizate prin plata cu ora, garzile, indemnizatiile clinice;
f) stimulentele si premiile de orice fel care se platesc din fondul de salarii;
g) indemnizatiile pentru concediul de odihna;
h) indemnizatiile pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de angajatori, conform legii, din fondul de salarii;
i) orice alte sume platite din fondul de salarii, cu exceptia compensatiilor acordate in conditiile legii si ale contractului colectiv de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.
Angajatorii au obligatia de a declara lunar contributia la Fondul de garantare la organul fiscal competent, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale. Termenul de declarare a contributiei la Fondul de garantare constituie si termen de plata.
Atentie!
Pentru neplata contributiei datorate la termen se aplica majorari de intarziere, in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
___________________________________________________________________
NOU! Acum iti sta la dispozitie CD-ul Cele mai cautate 50 monografii contabile – asul din maneca in materie de inregistrari contabile! Afla cum sa transformi un Babilon de inregistrari contabile in cea mai curgatoare limba contabila...
___________________________________________________________________